• Khalil Salama, direktör "Service&Tvätt Stoppet" Foto: Irina Fallakha

Framgångsrik företagare i bilbranschen

Tack vare hårt arbete

Det är ingen hemlighet att många nyanlända har svårigheter att hitta jobb och förverkliga sin potential i Sverige. Khalil Salama är ett gott exempel på framgångsrik integration i det svenska samhället.

Khalil Salama är 39 år och han flyttade i Sverige från Syrien. Han föddes i Al-Qusayr, en av städerna i provinsen Homs i västra Syrien. Khalil kommer från en fattig familj och han har fyra bröder och tre systrar. Hans utbildning motsvarar totalt sex klasser i grundskola. Som 13 åring gick han till en bil-mekanisk verkstad för att hjälpa sin familj med en extrainkomst.

– Jag arbetade i 10 timmar per dag. Det är vanligt i Syrien, minns Khalil.

År 2001 åkte Khalil till Qatar för att pröva lyckan och tjäna pengar. Han arbetade i Doha under en lång tid för att sedan återvända till Syrien. Efter ett tag bestämde sig familjen,hans fru och två små barn för att flytta från Homs till Doha. Men kriget bröt ut och hans planer gick snett. Under två år levde han i Homs utan arbete.

– Det var en otrolig svår tid för oss. Jag hörde från mina vänner att många folk flyr till Europa och söker asyl där. Jag fruktade för min familjs liv och vi lämnade Syrien som många av mina landsmän och kom till Sverige.

Livet i Sverige

Familjen har bott i Linköping med sin familj sedan 2013. Första studerade han svenska på SFI-kurs. Sedan fick Khalil en praktik som bilmekaniker och 2014 drev han sitt eget företag i bilservicebranschen.

– Det finns många nyanlända som sitter och väntar på bidrag från staten under många år. Men jag är full av energi och gillar mitt yrke väldigt mycket. Här i Sverige finns det stor efterfrågan på bilservice eftersom man har många bilar.

Specialiserat

Khalil Salamas företag är specialiserat på bilservice, handtvätt och däckverkstad. Han jobbar som direktör, bilmekaniker och revisor själv. Den största svårigheten för nya näringsidkare var att förstå svenska kunder. Men han har redan övervunnit problemen med språket. I hans företag kan man också få praktik och Khalil samarbetar med Arbetsförmedlingen. Han vill hjälpa till sina landsmän och skapa arbetsplatser för dem. Idag har han en anställda person. I framtiden planerar han att utveckla verksamheten och arbeta mycket med begagnade bildelar också.

Under en lugn himmel

Khalil trivs bra i Sverige. Hans fru jobbar i äldreomsorgen och deras barn går i skolan och pratar svenska flytande.

– När kriget är över planerar vi inte att åka tillbaka i Syrien. Här i Sverige har jag ett bra jobb och en möjlighet att ge ekonomiskt stöd till mina syriska släktingar. Jag kan åka dit bara för en kort tid som gäst men inte för gott, menar Khalil Salama.