• Ulrika Nilsson och Per-åke Roos är spända över lanseringen för sin nya app. Foto: Fanny Miles
  • En alldeles purfärsk app för mobilbilderna. Foto: Fanny Miles

Framkalla direkt från app

Det sägs att det första fotografiet togs år 1826. Motivet var utsikten från fotografens fönster. Fotot är svartvitt och blurrigt, långt ifrån dagens skärpa.

Sedan dess har utvecklingen med kamerateknik och fotoframkallning skapat nya tekniska lösningar. Fotografering är fortfarande en av de viktigaste delarna av minneskonst.

Ny fotoapp

Hos Rapps Foto vet man att haka på i teknikutvecklingen. Fotoaffären, som funnits sedan 1966, är i full gång med att lansera en framkallningsapp, kopplad direkt till butikens framkallningsmaskiner.

– Det är ett smidigt sätt att kunna framkalla sina bilder som man har i mobilen, säger Per-åke Roos som driver Rapps Foto.

Många har mobilbilder

I appen markerar man de mobilbilder man vill framkalla, väljer vilken storlek och antalet kopior samt om man vill att de ska vara klara inom fem dagar eller inom en timme. Därefter hämtar man bilderna direkt i butiken i Linköping eller Motala.

– Allt fler tar kort med sina mobiltelefoner i dag. Vi har sett att behovet är stort att kunna framkalla direkt från mobilen. Man kan framkalla en enstaka eller flera hundra, det är upp till kunden, säger Per-åke Roos.

Framkallning populärt

Fotokioskerna finns kvar för den som har sina foton på usb eller minneskort. Appen är blott ett komplement.

– Många väljer fortfarande att framkalla sina bilder i dag. Det är också ett bra sätt att säkra bilderna, säger Per-åke Roos. Appen är kostnadsfri och gäller Rapps Fotos butiker i Linköping och Motala.