• Robin Silverhav, Gustav Ernberg och Fredrik Salin är studenter på IT-programmet och har utecklat appen Intellitrip. Foto: Kajsa NIlsson
  • Mikael Zackrisson, Caroline Granfeldt och Klara Wingstedt utvecklade vinnarappen Linktivity. Foto: Kajsa Nilsson
  • Daniel Staaf och Lars Johansson vann pris med appen Primärt Val. Foto: Kajsa Nilsson

Framtidens apputvecklare i nytt hackathon

Nu är vinnarna av första upplagan av East Sweden Hack korade och det var en förväntansfull skara som nervöst skruvade på sig innan det stod klart vilka som skulle kamma hem priset.

Hacket som gick av stapeln 14-15 september var ett så kallat hackathon där lagen fick 24 timmar på sig att producera en app eller tjänst med samhällsinformation via öppen källkod. Bland annat Linköpings kommun, Landstinget i Östergötland och Transportstyrelsen delade med sig av data som lagen kunde använda sig av.

Bästa studenter

Anton Pettersson från Spotify Techfest delade ut pris till de tre bästa studenterna under hacket och det blev Fredrik Salin, Gustav Ernberg och Robin Silverhav som går fjärde året på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi vid Linköpings universitet.

- Vår tjänst Intellitrip går ut på att varna för olycksdrabbade platser för bilförare och cyklister, berättar Robin Silverhav.

- Ja, vi kunde till exempel använda den när vi åkte hit till Norrköping, tillägger Gustav Ernberg.

Primärt val

I kategorin för bästa hälsoapp stod Daniel Staaf och Lars Johansson som vinnare. Vanligtvis arbetar de på Pragmagile som är verksamma genom ”molnet”, kollegorna behöver inte ens sitta i samma stad utan sköter sina möten via Skype.

- Vi arbetar mycket med innovativa lösningar i vårt jobb, säger Daniel Staaf.

Resa till Paris

Det kanske mest åtråvärda priset som lagen kämpade för att vinna var en resa till LeWeb´13 i Paris.

- Vi var bara med för att det var en kul grej, säger en chockad Caroline Granfeldt när det stod klart att hennes lag vunnit förstapriset.

I vinnargruppen ingick även Mikael Zackrisson och Klara Wingstedt och trion är för tillfället studenter vid Linköpings universitet. Mikael läser tredje året på Medieteknikprogrammet och Caroline och Klara läser fjärde året på Teknisk fysik och elektroteknik.

Aldrig ha tråkigt

Den vinnande appen går ut på att hitta aktiviteter att göra i Linköpings kommun. Efter att ha sommarjobbat på appföretaget Visiarc har de skaffat kunskaper nog att utveckla appen för såväl Android som iOS.