• Slusstrappan i Borenshult. Här hittades "Rosanna" mördad i Sjöwall & Wahlöös bok med bok med samma namn från 1965. Boken har filmats på plats två gånger. Foto: Patrik Ekström
  • Sockerbruket i Ljung ligger i ruiner sedan länge. Foto: Patrik Ekström
  • "Lyckliga gatan" i Björnhammaren ligger helt öde och bortglömd sedan många år. Foto: Jerry Prütz

Framtidens turistmål?

Visst känner ni till Flygvapenmuseum, Omberg, Gamla Linköping, Kolmården och Bergs slussar. Dessa platser lockar besökare i hundratusental. Här kommer dock några andra tips på platser som kan vara av intresse.

Vad är väl tigrarna på Kolmården, flygplanen på Malmen, och slusstrappan i Berg mot Minnesparken i Berga, ett nedbrunnet sockerbruk och platsen där Kisapepparkakor en gång bakades? Att vara nutidsarkeolog, K-spanare eller intresserad av gamla nedlagda byggnader och industrier, blir allt mer vanligt. Ett populärt ord är "urban exploration" där man på olika sätt upptäcker och utforskar stängda och kanske även bortglömda platser. Östergötland är fyllt av ställen att lära sig av, upptäcka och utforska eller bara njuta av.

Kisapepparkakor

I Normlösa, som tillhör Mjölby kommun, bakades det Kisapepparkakor under många år. Den första degen sattes dock i just Kisa redan 1951 men på grund av att lokalerna blev för små flyttade man till Normlösa där man sedan bakade de smakliga kakorna under många år. 2003 revs dock byggnaden som låg vid infarten till samhället och nära Svartån. På platsen i dag kan man knappt ana att det en gång låg ett bageri här. Vill man veta mera om platsen så hittar man mycket fakta på Normlösa hembygdsförenings Facebooksida.

Utan tak i Ljung

Det gamla  sockerbruket vid Ljung är ännu ett ödelagt och spännande ställe. Det står vid väg 34 och kan mycket väl vara den kortlivade industrin i Sveriges historia då det byggdes 1872 men lades ner redan 1874. Det är lätt att tro att bruket har brunnit ner eftersom det saknar takrester. När bruket lades ner tog man bort taket och använde det till en ladugård i trakten, därför finns det  inga spår av tak. En och annan vägg har också försvunnit genom åren, troligtvis för att användas som byggmaterial. Rykten om spöken och annat oknytt har länge florerat men sanningen är den att detta är bara resultatet av en gigantisk felsatsning.

Byn som försvann

Vill man ta sig en bit ut ur länet på en lite längre roadtrip så är ett besök i "byn som försvann" att rekommendera. Byn, som heter Björnhammaren, ligger nära Hjortkvarn, ett stenkast norr om Tjällmo, och är sedan många år nästan helt obebodd. På platsen levde och verkade under Björnhammarens storhetstid flera hundra personer. I dag ska det finnas ett tiotal bosatta på platsen.

Vill man besöka flera övergivna hus så är Bona mentalsjukhus strax söder om Medevi ett ställe väl värt en resa. Byggnaden var från början en slags uppfostringsanstalt men lades ner 1981. Nu står den mest där och förfaller.

I Valdemarsvik finns bostadsområdet övre Norrbacka som även det ligger för fäfot. Under förra året pratades det om att det skulle rivas eller renoveras men ännu har intet hänt.

Gammalt beläte

I Linköping hittar vi den monumentala "Berga Minnespark" som skapades i början av förra seklet och innehåller 14 olika skulpturer av mer eller mindre bortglömda storheter som Louis De Geer, Sophia Isberg och Birger Jarl. Vidare söderut från Linköping på väg 35 hittar man belätet "rödstensgubben". En mytomspunnen plats som är förknippad med många sägner. Bland annat sägs det att om inte gubben målas om samtidigt som den intilliggande gården så brinner gården ner. I samhället Grebo finns även trollet Dentus som staty. Det finns ytterligare platser för den som vill se på världen med andra glasögon och vill besöka platser som inte får besök så ofta. Välkommen till några nya och blivande turistmål.