• Foto: Carolina Fransson

Från "en kul grej" till stjärna

12-årige Theodor Haraldsson började lägga upp filmer när han dansade på sociala medier för ett par år sedan. I dag har han tusentals följare, samarbeten med flera stora svenska artister, en låt på gång och en framtida medverkan i en svensk långfilm.
 När vi träffar Theodor Haraldsson har han jullov. Han har precis filmat och gjort ett danshopp på övervåningen hemma i Vikingstad där han slagit i armen lite grann. Lite ont gör det när han slår sig ner hemma i köket för att prata om sina framgångar.

Dansar på soffbordet

Han började spela in videor på youtube för cirka två år sedan och då hade han ingen aning om vad det skulle leda till. Han har dansat i många år och går i dag på Kulturskolan i Linköping. Det blev naturligt för honom att det var när han dansade som han skulle filma eftersom han gjorde det så ofta. Ofta dansar han på soffbordet på övervåningen och sätter upp ett stativ med sin mobil framför.
– Jag började lite på skoj på youtube. Sen började jag också spela in på musical.ly. Jag fick rätt många följare snabbt och jag tror att det berodde på att jag var kille och dansade. Det var inte så många killar som gjorde det, säger han.

Nominerad på gala

För lite drygt ett år sedan blev han nominerad till årets stjärnskott på galan Big Buzz Awards i Stockholm och det ledde till att företag och artister fick upp ögonen för honom och ville börja samarbeta med honom. Han har samarbetat med artister som Molly Sandén, Danny Saucedo, Eric Saade, Måns Zelmerlöw, Loreen och Marcus och Martinus. Det blir många resor runt i landet för möten, inspelningar av videos och inbjudningar till event.
Många av sina egna videos spelar han in hemma i köket, på övervåningen eller utomhus. Det gäller att hela tiden hitta på nya, intressanta idéer till klipp, förklarar han. Han inspireras av andra klipp på instagram och just nu filmar han mycket hopp och klipp när han dansar shuffle. Han är noggrann och lägger ner mycket tid för att klippen ska bli bra. I bland fungerar det direkt, i bland tar han om dem hundratals gånger.

Aktuell med låt och film

Theodor Haraldsson hade inte en tanke på att bli en så stor influencer som han blivit nu när han började filma. Vad han vill göra framöver är inte helt klart. Han går just nu i sjätte klass och skolan går alltid först. Artistyrket och skådespelaryrket lockar mycket.
I år kommer han att släppa en poplåt och han kommer även att medverka i en kommande svensk långfilm.