• Åbacka ligger naturskönt men mitt i stan. Foto: Tommy Pettersson
  • Det är inte bara i Göta kanal han slussar utan även i Kinda kanal. Foto: Tommy Pettersson.

Från Åbacka café till Tannefors slussar

Att gå från Drottningbron och längst med Stångåns stilla vatten och fram till Tannefors imponerade slussar är inte en lång sträcka till fots men mentalt är det som att gå från en bullrig stadskärna till lugn lantidyll på några få meter.

Att kliva ner från Drottningbrons öronbedövande trafik och in mot Åbacka cafés lummiga grönska är en kort bit rent fysiskt men kan utgöra skillnaden mellan hetsig stadspuls och lummig lantlighet. Råbacka, som det hette då, har gamla rötter men den första anteckningen om att det fanns ett hus på platsen är nedtecknad 1861. Från 1940-talet och fram till 1964 bedrevs det frukthandel på Åbacka och sedan hyrdes det ut till olika privatpersoner. Den siste hyresgästen lämnade dock Åbacka 1991. Numera är det alltså ett populärt men stillsamt café i den lilla mysiga stugan. Under hösten har man dock endast öppet på helger.

Änder och joggare

Efter ett besök, eller bara en liten titt in i caféidyllen, så fortsätter promenaden i sällskap med joggare, en förskoleklass och en hel del gräsänder. Förr fanns det en färja som transporterade människor över ån men den är sedan länge borta och ersatt men en bro. De hus som ligger med utsikt över Stångån är attraktiva bostäder men här trivs man nog och bor kvar och säljs ett hus brukar det kosta en bra slant. Längre fram breder ån ut sig och här finns även ett lusthus, nästan mitt i vattnet, där det ibland har förekommit vigslar.

Slussen

 Längre upp längs med slussen ligger ytterligare ett café men även en restaurang i det som en gång var ett uthus tillhörande slussvaktaren vid just Tannefors sluss. Här hade han kanske en ko, en gris och även sitt dass. Sedan 1996 så driver Lars Lööw alltså ett café i huset där man bland annat har väldigt uppskattade skaldjurskvällar. Under sommartid är detta en populär träffpunkt för motorcyklister och veteranbilister i alla åldrar.

Tannefors centrum

Efter att ha fikat vid slussen eller bara beundrat detta imponerade byggnadsverk kan man välja att gå tillbaka till city via längs med andra sidan av Stångån eller också söker man sig in mot själva Tannefors med sina många små butiker, flera unika i Linköping, och besöker en levande statsdel med mycket historia.