• Olov cyklade över hela USA. Nu kommer boken om detta ut. Foto: Tommy Pettersson

Från Alaska till Florida

Linköpingskillen Olov Giertz och två vänner cyklade över 1 200 mil genom Nordamerika 1991. Nu kommer boken om de tre vännernas långa cykeltur från norr till söder.

Som 17-åring cyklade Olov Giertz från Linköping till Växjö på sin treväxlade pojkcykel. En nätt tur på 27 mil enkel resa men under cykelturen och i samtal med vännerna Karl Sitells och Torbjörn Ekman, föddes en tanke om en riktigt lång cykeltur. Denna gång gick drömmarna till Katmandu men 1991 så flög man till USA och gränslade sina stålhästar i Anchorage, Alaska för att sedan cykla de 1 200 milen och slutligen stanna i Key West i Florida.

Man kan om man vill

– Det jag vill säga med boken och det som vår cykeltur bevisade är att man kan om man vill, understryker Olov Giertz, som numera har hunnit fylla 48 år och har cyklat Vätternrundan tre gånger. Någon ny lång tur har det inte blivit men den cykeln han hade då 1991, en 18 växlad Miyate Sin Ten, har han kvar men den är lite trött och i behov av en renovering.

– Mot slutet av färden var det lite svårt att svänga med den men med lite handpåläggning så gick det också, berättar Olov som nu släpper en bok om den äventyrliga cykelfärden över den stora kontinenten. Boken "Allt är möjligt - 1200 mil på cykel genom Nordamerikas kontinent" är redan ute på förlaget Vulcan men det går även att ta del av den digitalt.

Inspirera

– Jag hoppas att folk ska gilla boken och den ska inspirera till både läsning och att själv kanske sätta sig på sadeln och ge sig ut, menar Olov som inte bara skrivit boken baserat på sina egna dagboksanteckningar och brev hem, utan han har även tagit alla bilder som finns publicerade i boken.