• Tineska Magalhaes och Marta Jacobsson driver Amazonita tillsammans, en smyckesverkstad med återvunnet material som bas. Foto: Fanny Miles
  • Fruktkärnor kan bli läckra örhängen. Foto: Fanny Miles
  • Marta Jacobsson fixar till lite i sitt showroom. Foto: Fanny Miles
  • Tineska Magalhaes gillar sitt halsband gjort av en cd-skiva. Foto: Fanny Miles
  • Hållbara kärnor. Foto: Fanny Miles

Från avokado till örhänge

Återanvändning på ny nivå

Återbruk är i tiden. Hos Amazonita visar Marta Jacobsson och Tineska Magalhaes prov på de oupphörliga resultat man kan få av att fokusera kreativiteten mot återanvändning.

Avokadokärnor till örhängen, cd-skivor som halsband och dekorativa detaljer med äggskal. I den lilla ateljén i formgivarkollektivet Sandbäcksgatan 2A flyttade den kreativa duon in i höstas.

– Marta står för designen och jag för marknadsföringen, säger Tineska Magalhaes.

Släktband

Marta Jacobsson är moster till Tineska Magalhaes. De bor på olika orter men håller en kontinuerlig kontakt. Att de skulle driva företag tillsammans var ingen av de tveksam över.

– Jag började med smycken för tio år sedan. Egentligen hade jag inte planerat att gå över till att återanvända material men jag ville prova. Jag hittar möjligheter i alla material och har numera återvunnet material som bas, säger Marta Jacobsson.

Skapa nygammalt

Det är färgglatt och genuint. Svårt att förstå hur en kärna från en nektarin kan användas som en berlock i ett halsband, snyggt prydd av äggskal.

– Det finns oerhört mycket färdigproducerat material att skapa utifrån. Vårt största argument för att återbruka är miljöpåverkan, säger Tineska Magalhaes.

Tajts och mjölkpaket

Det är rätt otroligt egentligen vad som finns att skapa, bara man sparkar igång fantasin. På det lilla soffbordet står en skål med "frukter". De är fejk, gjorda av gamla tajts. På en hylla syns flaskor, dekorerade med gamla tidningar, pärlor tvinnade av gamla mjölkpaket och en del attiraljer är till och med gjorda av potatismjöl. Till studenten dekorerar de champagneglas. Varje liten detalj förbryllar. Det är hantverk i ren form.

Språkverkstad

Marta Jacobsson är född och uppvuxen i Brasilien. De båda företagarna pratar portugisiska. Från det har ytterligare ett ben vuxit ur verksamheten – språkverkstäder i portugisiska.

– Vi håller i kurser över nätet. Liten annorlunda del av en smyckesverkstad men det är väldigt kul, säger Tineska Magalhaes och får en instämmande nick från mostern sin.