• Malin vid sin arbetsplats. En miljö hon är bekant med från sina år inom radiobranschen. Foto: Fanny Miles
  • Det här är en bra fotovägg, säger Malin ivrigt och skrattar. Foto: Fanny Miles
  • Malin Annerud är rätt bekant till rösten, för Linköpingsborna. I mången år har hon suttit i radio. I dag arbetar hon som projektledare på Widevox/Online Voices. Foto: Fanny Miles

Från förskola till radio, sa hjärtat

Malin skrattar mycket. Låter det lyckliga verbet avsluta många av hennes meningar. Och hjärtat ja, det var det dunkande röda som ledde henne till en italiensk by som 20-åring, till att starta upp ett föräldrakooperativ och jobba som barnskötare och det var det som satte foten i karriären inom radiomediet.

– Jag har alltid känt efter innan för att ta reda på vad det är jag vill göra. Sedan har jag följt känslan, säger Malin.

Musik hela livet

Med en pappa som var musiker och en mamma som är konstnär ligger kreativiteten alltid nära. Musiken har följt med genom livet och det var också där, bland mickar och gitarrer som hon fann sin man när hon var 23 år gammal.

–Vi spelade i samma band. Plötsligt fick vi för oss att gifta oss, vilket vi gjorde lite så där på studs. Sen fick vi två fantastiska barn tillsammans. Vi lever inte ihop i dag men vi hängde ihop länge. Att ta beslut om att dela på sig, måste väl ändå också räknas som att följa sitt hjärta, säger Malin retoriskt.

Åren i Italien

Hon har gjort som hon velat. I gymnasiet började hon ekonomilinjen på Katedralskolan men det var inget vidare, så hon hoppade av för att läsa på Komvux i stället. Efter ett tag återvände hon till Katedralskolans korridorer fast då som elev på humanistisk/samhällsvetenskaplig linje.

– Jag tog studenten som 20-åring. Då åkte jag till Italien för att hälsa på en kompis som arbetade som au pair. Jag skulle ha varit där i två veckor för att sedan börja studera på psykologprogrammet. Men jag stannade kvar i ett år och hankade mig fram som fiskare och bartender. Utmaningen låg i att göra sig förstådd och lära sig ett nytt språk – och att inte bli kär för då hade jag nog aldrig återvänt till Sverige och jag vill understryka att jag lyckades, säger Malin och skrattar hjärtligt.

Dröm om barnbok

När hon väl vände tillbaka till Sverige hade intresset för det akademiska tappat fart. Universitetet fick liksom bli så småningom så Malin skrev in sig på en skrivarkurs på en folkhögskola i stället för akademia.

–Ja, alltså, jag har ju rätt många tankar och projektidéer. Jag ville helt enkelt skriva en barnbok för jag älskar ju barn. Men jag insåg att jag inte visste något om barn så det nya projektet blev att ta reda på hur barn är. Därför var jag med och startade upp föräldrakooperativet Villervalla där jag började arbeta. Jag fick egna barn under den tiden så nu hade jag ju en massa erfarenheter för min bok, förklarar hon.

Boken blev dock aldrig av men inte stannade karriären av för det. Strax därefter dök det som kom att bli Malins signum upp - hennes röst. Bandet, som nämndes tidigare i artikeln, var nämligen på radiointervju. Malins röst lät bra och radioproducenterna bad Malin att helt sonika provläsa i radion. Där gick startskottet och premiären för Malin i etern.

Radio och TV

Arbetsuppgifterna radades upp med radio på dagarna och nyhetsuppläsare för TV Linköping på kvällarna och så gig med bandet på helgerna.

–Det blev rätt mycket men så har jag alltid gjort rätt mycket, säger hon.

När den kommersiella radion fick sin plats var inte Malin sen med att haka på. Då var det den lokala kanalen Radio Match. Malin fanns med från uppgång till fall, då det beslutades om att kommersiella lokala radion skulle lägga ner.

–Sju år gav jag Radio Match, från början till slut. Jag sände alltid morgon så under alla de åren gick jag upp klockan fyra på morgonen. Fördelen var att jag kunde hämta barnen från dagis tidigt. Det var en enormt rolig tid men man ska inte bli för nostalgisk utan tänka framåt i stället, säger Malin och tar en sista tugga av sin sallad.

Ville sända radio

Hon ville fortsätta inom radion men ifrågasättandena blev många.

–Många undrade varför jag inte satsade på en karriär i stället när jag nu var så ”gammal”. Jag tog en till runda bland universitetsfunderingar och det var nära att jag började plugga på Kultur, samhälle och mediegestaltningsprogrammet men insåg att jag efter examen ändå skulle vilja sända radio. Jag älskar ju radio. Att få beskriva saker genom ljud tycker jag är fantastiskt, säger hon med eftertryck.

Delägare i ljudproduktionsbolag

I dag arbetar hon, såklart och föga förvånande med ljud, fast i en lite annan form. På ljudproduktionsbolaget Widevox/Online Voices, som hon är delägare i, samlas tusentals röster som kan användas till reklaminslag, som påor till olika program eller till kunders hemsidor. Det är en växande verksamhet och Malin skiner av stolthet när hon pratar om konceptet.

–Vi är störst på ljudproduktion och röster i Sverige och numer finns vi här i stan, Stockholm, Helsingborg, Göteborg och Växjö, säger hon och ler.

Sjunger för pappa

Det finns en grundläggande lycka i Malin. Även om livet ibland ger dig en käftsmäll tillåter hon sig själv att ändå hitta tillbaka. Musiken tystnade lite när skilsmässan gick igenom och även bandet lades ner, men efter att pappa Håkan gick bort för två år sedan hämtar hon styrka i att sjunga igen.

–Det var en pärs när pappa försvann. Strax innan han dog sa han till mig ”Malin, jag tror att det är läge att du börjar sjunga igen. Man ska sjunga när det blir jobbigt i livet”, så då började jag i kören Ad Libitum. Jag saknar pappa men jag får en bit av honom när jag sjunger, säger hon lugnt. Efter jul ska hon åka utomlands och lapa sol men först blir det julafton med barnen. Och företaget, ja det fortsätter växa och frodas.

–Siktet är framåt. Det går bra nu.

FAKTA Malin Annerud

Ålder: 46

Familj: Mamma, två bröder, en fin särbo, dotter 21 år och son 20 år.

Uppvuxen: Ljungsbro

Bor: Linköping

Gör: Projektansvarig och delägare av Widevox/ Online Voices.

Fritid: Skriva, sjunga, hänga med barnen och just nu binda kransar.

Inspireras av: Barn - små och stora. Människor som tänker utanför boxen. Gillar helhetstänk! Glädje.

Otippat: ”Jag kan skriva spegelvänt” (Malin bevisar det hela på en servett. Helt sant påstående!)