• Floniam Mary trivs på Löt. Foto: Tommy Pettersson
  • Getterna trivs även de på Löt och det är därför de ger så god mjölk. Foto: Tommy Pettersson

Från Frankrike till Löt

Floniam Mary gör praktik på Löts gårdsmejeri utanför Vikingstad med sikte på att arbeta med mejeriproduktion. Det som gör det hela lite udda är att han pluggar i Frankrike men valt att lära sig mera på getgården i Löt.

Han hade egentligen tänkt sig att bli veterinär och pluggade till det när han kände att det inte var riktigt rätt. Därför sökte han sig till livsmedelsproduktion och tog sikte på att arbeta med mejeriproduktion. Att han hamnade i Löt var både tur och lyckliga omständigheter.

– Jag ville förkovra mig utomlands och skickade mitt cv till lite olika ställen och kom i kontakt med Erik och Björn som har mejeriet här, säger Floniam och kan inte nog prisa sin praktikplats, där han ska i dryga två månader och ägarna, Erik Ganberg och Björn Kvist för deras stora kunskap.

Kor, kycklingar men inte get

– Jag har varit på gårdar med kor och gårdar med kycklingen hemma i Frankrike men getter är helt nytt för mig och ska jag vara ärlig så gillar jag inte getost särskilt mycket men jag gillar att göra getost och alla andra produkter som finns här på mejeriet, säger Floniam med glädje i rösten. Han bor på gården vilket gör att han kommer sina värdar och lärare nära. Erik Ganberg är full av beundran för sin adept.

Intresserad

– Han är verkligen både duktig och intresserad. Det måste självklart vara lite annorlunda att komma från Frankrike med all deras tradition av ostillverkning för att sedan komma hit upp i norden och de arbetssätt vi har här. Getost i Sverige smakar nämligen inte som i Frankrike. Nu är inte Löts gårdsmejeri vilket litet mejeri som helst utan man har några av världens bästa restauranger som sina kunder. Noma i Köpenhamn har utsetts till världens bästa restaurang fyra år i rad och de använder flera av gårdens produkter.

Noma köper smör

– Som vanligt så låter vi tala om oss på de mest udda vägar, säger Erik Ganberg och berättar att den var en norsk kock som skickade e-post till en adress som aldrig använts och öppnades av en tillfällighet. Erik var inte riktigt bekant med Nomas storhet men resten, är som det brukar heta, historia. Andra kunder är Operakällaren, mästerkocken Mathias Dahlgrens Grand Hotel och Berns bistro och bar.

Generösa med kunskap

– Björn och Erik är väldig generösa med att dela med sig av sin kunskap. De vill verkligen att jag ska lära mig arbetet från grunden, menar Floniam som berättar att dagarna kan bli både långa och fyllda med arbete. Dagen börjar vid 07.00-tiden och när den är slut vet man aldrig riktigt.

– Jag trivs verkligen här på gården, avslutar Floniam Mary och ser lycklig ut.