• Lisa Nilsson har klivit ur det små rummen och ska nu ut på turné. Foto: Carolina Roosmark
  • Lisa Nilsson skriver mycket låtar själv och ibland tar hon hjälp av välkända namn som Peter LeMarc och Mauro Scocco. Foto: Carolina Roosmark

Från himlen och framåt

Det är tjugotvå år sedan Lisa Nilsson slog igenom med dunder och dubbeltbrak och Mauro Scoccos ”Himlen runt hörnet” . Nu är hon aktuell med ny platta och ett besök i Linköping.

Klockan är knappt tio på morgonen men Lisa Nilsson har varit uppe sedan länge och hunnit besiktiga sin bil. Det gick ganska bra förutom att hon måste skaffa ett nytt vinterdäck. Men frågan är självklar och given – blev hon igenkänd av besiktningsmännen?

– Det är nog lite av en åldersfråga, säger den folkkära sångerskan och fortsätter.

– Jag har ju flera utseenden jag kan jobba med och är jag osminkad, bär glasögon och en stor mössa brukar jag inte bli igenkänd. Men de som hängt med mig under alla år brukar dock känna igen mig nästan hur än jag ser ut, skrattar Lisa Nilsson som nu hunnit bli 44 år, ha två barn som blivit två och sju år gamla. Samt en man som även han är i karriären och just haft premiär med en pjäs på Glada Hudik-teatern.

Få ihop pusslet

– För att mitt pussel ska fungera krävs det planering och man är effektiv när man väl jobbar och är ute och spelar eller är i replokalen. Jag jobbar mest med musiker jag känt länge och det slog mig för ett tag sedan att jag mest spelar med män. Det har bara blivit så och jag vet att det finns jättemycket bra kvinnliga musiker som säkert skulle kunna vara med och jag har det i tankarna men det är också väldigt säkert att spela med musiker man känt länge, förklarar Lisa Nilsson och verkar något besvärad av det hon just upptäckt. Hon debuterade redan 1989 och senaste plattan kom förra året och heter ”Sånger om oss” vilket hon beskriver som en fortsättning på 2001 års platta ”Små rum” där hon både skrev samtliga låtar och producerade albumet. Hon menar själv att den var väldigt personlig och att hon ville gå åt det hållet på senaste alstret. Hon minns väl när hon, under drygt tre års tid var hetare än en smältung i ett stålverk men det är inget hon längtar tillbaka till.

Glad för Mauro

– Jag är väldigt glad för de två plattar vi gjorde ihop och där Mauro Scocco skrev det mesta av låtarna. Det var väldigt hektiskt men jag hade, som tur var, gjort flera plattor innan genombrottet kom. När sedan den värsta haussen var över så var jag ganska lugn över det och kunde sedan gå vidare med annat jag ville göra, berättar Lisa Nilsson fortsätter med att säga att det ska roligt att åka ut på turné igen och att hon ser fram emot att spela i Linköping den 15 mars.