• Göthe Andersson fångade publiken med en klar och strukturerad föreläsning. Foto: Elin Ohlson
  • Tre kommunalråd samlade igen. Göthe, John-Eric kroon och Sven Lindgren. Foto: Elin Ohlson

Från industrikris till högteknologi

Det var en månghövdad och välrenommerade publik som samlats i Konsert & kongress för att lyssna på före detta kommunalrådet Göthe Andersson när han presenterade sin nyutkomna bok.

Om vi för ett ögonblick backar tillbaka tiden en sisso där 25 år så är beteckningen ”före detta” hur missvisande som helst både vad det anbelangar både för Göthe Andersson såväl som för de åhörare som deltog vid bokpresentationen.

Backspegla 30 år

Göthes bok är en historisk och politisk exposé över de år han satt i den absoluta toppen av Linköpings kommun politisk församlingar.

Mellan 1972 och 1991 var Göthe verksam som kommunalråd och det var under den perioden som Linköping växte om Norrköping befolkningsmässigt. Det var en tid av kraftig tillväxt men också en tid av mindre smickrande politiska händelser. Kommunalrådet Andersson har enbart fokuserat på tillväxtfrågorna och de faktorer som ledde till att kommunen klättrade upp på femte plats i befolkningstabellen.

Vackert så

Boken är inget hastverk utan har jobbats fram under en längre tid med hjälp av flera sakkunniga som sett till att alla fakta och årtal hamnat på rätt plats. Boken handlar om de politiska skeenden som ledde till att Linköping blev en framgångsrik och högteknologisk stad.

Det är väl därför som vissa avsnitt behandlas sorgfälligt. Kapitlen om politiken och Vallaleden skulle kunna byggas ut lite till för att belysa helheten. Men det kanske kommer så  småningom i någon annan bok.

Men trots detta är boken en mycket intressant inlaga för oss som gillar lokalhistoria.