• Emma Högström trivs på sin arbetsplats där hon ges stort ansvar i artistbokningen. Foto: Julia Kimell
  • Drömmen vore att stå på scenen själv, men att boka och ta hand om artister känns också berikande. Foto: Julia Kimell

Från Klubb Din Mamma till Arenabolaget

Värvad till Arenabolaget

Emma Högström läste till beteendevetare i allsköns ro och jobbade ideellt som bokare i föreningen Klubb Din Mamma tills Arenabolaget behövde folk - och musikälskande Emma som startat egna rockband och lärt tjejer våga ta plats i studion tackade ja.

- Jag har definitivt nytta i jobbet att veta hur det är att vara artist, att ha förståelse ur flera aspekter. Men det är klart att jag ibland önskar att det var jag som stod där på scenen. Jag har absolut inte släppt tanken på att skapa musik, det är klart jag blir inspirerad av se alla artister, ler hon.

Det började i tidiga tonår i musikföreningen Oljud på Skylten där hon spelade punk och hardcore-musik från 14-årsåldern. Då arrangerade hon spelningar och fick ta hand om artisterna.

Som uppvuxen i en familj med pappa som var musiker och lärare i Tornhagen i 30 år är det kanske ingen överraskning att Emma blev välsignad med musikens gåva. Hon spelade fiol, piano, och allt hon kom över men det var först när hon upptäckte elgitarren som hon fastnade och startade sitt första band Glenn Dope.

– Vi spelade in en skiva och fick spelningar runtom i Linköping med omnejd. Sedan har jag sjungit i kör och varit med i jazzband via Kulturskolan. Jag ville ju vara Jimi Hendrix redan från början men ju äldre jag blev insåg jag att det kanske inte var fullt så enkelt, men jag var i alla fall på en mindre turné i Europa med ett av banden.

Icona Pop till stan

Vid sidan av studierna i beteendevetenskap jobbade hon ideellt på Klubb Din Mamma – en förening som fick Icona Pop hit till Nationernas hus innan de slog igenom. Nu turnerar de med Katy Perry över hela världen. Med andra ord en spelning för 300 personer som låg rätt i tiden.

Så en dag var de i behov av större lokaler. Emma kontaktade de nuvarande kollegorna med en förfrågan av att hyra Garden här på Konsert och Kongress. En vecka efter får hon ett mejl av projektledaren att ”vi behöver folk till vår avdelning – vi tycker du ska söka”.

Hon hade som avsikt att ta examen med inriktning på sociologi, men tänkte att hon inte hade så mycket att förlora att gå på det mötet. Det blev snabbt tydligt att jobbet skulle tillfalla henne, men att gå ur klubben var lite tungt.

- Den var en passion, och ett ställe dit jag sökt mig med egen kraft och där engagerade mig helhjärtat. Det var med sorg i hjärtat jag lämnade Klubb Din Mamma, men jag hade varit dum om jag tackat nej till chansen. Skillnaden är att här har jag inte den totala friheten att välja vad jag bokar, men så länge jag hittar något hos artisten jag gillar har jag drivkraften som är så nödvändig för mig. Jag tror att kärnan är att lyckas hitta ”det där”, att brinna för, i varje projekt. Jag är i mitt rätta element när jag får vara kreativ, helst med andra människor. Det finns inget mer stimulerande än sådana som brinner för det de gör, oavsett vad det är. Alla har något som kan fånga folks intresse.

Intensivt

Självklart stortrivs hon med att kombinera sina två huvudintressen samhälle och musik, och att få den otroliga bredden i de bokningar Arenabolaget gör. Det är ett ständigt pusslande och periodvis väldigt hektiskt. Allt från symfoniorkestrar till rock och ibland är beslutstiden väldigt kort – får de hugg på en artist kan de behöva fatta snabba beslut.

- Evenemangsavdelningens uppgift är att berika Linköping med kultur, och såklart är vi lyhörda för vad publiken vill ha. Vi gör omvärldsanalys och har fingertoppskänsla, och visst är vi styrda av artistens turnéprogram och önskemål. Vissa är hemskt restriktiva och besöker bara storstäder. För många andra är Linköping ett självklart turnéstopp.

Men bästa bokningen då?

-Den har jag inte gjort än, vill jag gärna säga. Men den karismatiskt soullegenden Mavis Staples 2012 var jag stolt över på många sätt. Publiken var helt salig.

Arenabolaget är beroende av många yttre faktorer som publikunderlag och konsertvanor.

-Vi konkurrerar ju om folks tid och ekonomi. Som heltidsarbetande har man inte all fritid i världen, men vårt uppdrag är att berika människors vardag. Linköping är en bra stad, men även fast man har bostad, jobb och vårdcentral saknas något om man inte har en bra fritid med kultur. Alla har ett behov av att uppleva saker, om det så bara är en bok eller en promenad vid ån. Jag tycker linköpingsborna är bra på att ta hand om sig själva, och ett brett utbud stimulerar troligen till konsumtion och fler folk till staden.

Känna sig trygg och redo

Som kvinna i en mansdominerad bransch händer det att Emma möter fördomar och förutfattade meningar. Hon vill därför alltid vara noga förberedd på allt hon gör för att leva upp till högt ställda förväntningar.

- Ibland går jag in i sammanhang på delvis andra premisser än manliga branschkollegor, men jag är beredd. Jag tänker att ”det jag inte kan ser jag till att lära mig”. Tidigare har det hänt att jag känt mig tvungen på att bli bättre på något, till exempel gitarr, än killarna för att kunna delta i samtalet. Det är hemskt men kan användas till en fördel, det är ändå mina behov och min önskan att ständigt utmana mig själv och att utvecklas.

Stötta unga tjejer

Att få fler att våga är drivet som fick henne att starta Tjejrepan på Skylten som 17-åring för att stödja och ge kreativa förutsättningar för tjejer med musikdrömmar – även de som aldrig spelat innan.

- Jag minns särskilt en tjej med basdrömmar som inte hade stöd hemifrån, men jag försökte stärka henne, för jag vet hur viktigt det är att bli sedd. Nyckeln är att inte vara begränsad av föreställningar eller styrd av andras normer.

Livet är underbart

Det är tufft att jobba med sin hobby, men om sin fritid säger hon så här:

- Jag önskar att jag kunde säga att jag motionerar, men det gör jag inte. Eller att jag läste alla de där böckerna jag ville läsa, men det är det också dåligt med. Jag drömmer mycket och tycker om att planera för saker även om de kanske aldrig sker. Att tänka ut projektidéer och gå på loppisar. Eller se på serier, umgås med familj och sambo och vänner. Vi kanske går ut och äter eller bara sitter och lagar mat hemma eller bara pratar. Och går på konserter såklart och upplever kultur!

- Jag är nog väldigt hemmakär samtidigt som jag tycker om äventyr och att vara nyfiken. Men det behöver inte vara någon jorden runt-resa, jag kan se äventyret i det lilla. Det har jag fått från min pappa som var en inspirerande man som älskade att leva. Han kunde promenera hem från jobbet och översköljas av känslan att livet är härligt. Och det är härligt att leva.

Fakta Emma Högström

Gör: Projektledare för musik på evenemangsavdelningen på Arenabolaget.

Född: I Linköping.

Bor: I Linköpings innerstad.

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo Mattias, mamma, bror med familj.

Intressen: Musik, teveserier, inredning, politik och samhällsfrågor. ”Jag ifrågasätter utan att göra revolten fullt ut, men står gärna längst fram i kampen för allas lika värde, feminism och jämställdhet.”

Drivkraft: Engagerad av nyfikenhet.

Förebild: ”Jag bär med mig min pappas livsinställning i det mesta jag gör. Jag inspireras av människor som är passionerade och förmår se det stora i det lilla”.

Drömresa: Kuba verkar fascinerande, det har jag tyckt sedan jag var 14 år och skrev ett skolarbete om just Kuba. Att åka dit och ligga på en strand med en cigarr i munnen, och dansa salsa, det är väl salsa de dansar där? Eller till New Orleans: häftig musik och historia.

Drömmer om: Känslan av total frihet och att utforma en egen verksamhet efter eget tycke och smak, även om det är förenat med en jätterisk och sömnlösa nätter.

Favoritplats i Linköping: Varhelst där jag omger mig med människor jag tycker om. Det kan vara vid ån, i mammas trädgård, ja till och med på återvinningsstationen när den är stängd fast det stod att den skulle vara öppen.