• Tomas Ekström i dörren till den egna ateljén. Foto: Patrik Ekström
  • En morahäst eller en giraff - det är frågan? Foto: Patrik Ekström
  • Tomas tavlor är fulla med färg och liv. Detta är en del av det verk som han sedermera kommer att pryda en stor instution med. Foto: Patrik Ekström
  • Tomas har en bakgrund som hojåkare i en ryggmärkesklubb. Denna klubb har han dock aldrig tillhört. Foto: Patrik Ekström
  • En takkrona så som Tomas Ekström ser den. Tittar du noga där så hittar du, bland annat, en garderobsbricka från Konserthuset. Foto: Patrik Ekström
  • Färger och kladd som det ska vara i en konstnärsateljé. Foto: Patrik Ekström
  • Så här såg den prisbelönta motorcykeln ut. Tomas visar en bild på bågen som ändrade hans liv. Foto: Patrik Ekström

Från kock till konstnär

Tomas Ekström är konstnär och verksam strax utanför Björsäter. Men det har inte alltid varit en rak resa mot målet att få måla och skapa på heltid. Nu är han aktuell med en offentlig utsmyckning på Anders Ljungstedts Gymnasium.

Visst är det fridfullt i skogen utanför Björsäter där Tomas Ekström slog ner sina bopålar för sju år sedan. Ateljén där vi slår oss ner har han själv byggt, eller renoverat om man ska vara mera exakt.

– Jag hade flera byggmästare som tog sig en titta på dem men tyckte att det bara var att ”riva skiten” men det kunde jag absolut inte göra då jag vet att huset här bär på en historia och den ville jag bevara.

Kock på Stora Hotellet

Första gången vi sågs, Tomas Ekström och undertecknad var för 25 år sedan då vi båda jobbade som kockar på Stora Hotellet. Tomas minns det väl.

– Jag har alltid tyckt om att skapa saker och matlagning har varit en sådan sak och som jag dessutom gjorde rätt bra efter vad jag förstår. Efter några år fick jag för mig att starta ett cateringföretag men det gick inte så bra så det fick jag sluta med, säger han med eftertryck i rösten och fortsätter.

– Jag har alltid varit en orolig själ och jag har rest i stort sett över hela världen och nog gått på grund i minst sex olika hav, skrattar han lite och jag förstår att hans livs resa inte direkt varit som att surfa på en räkmacka. Nej, för Tomas har det ibland varit svårt och kämpigt men i varje mörk tunnel finns det ett ljus och detta, om något, är hans historia ett levande bevis på.

Bilar och bågar

Ett av Tomas Ekströms största intressen i livet har varit bilar och motorcyklar. Han beslöt sig för att bygga en egen och sedan ställa ut den på den stora motorcykelmässan på Elmia i Jönköping.

– Jag tänkte lite för mig själv att om jag vinner ett pris så ska jag göra slag i saken och söka en konstskola. Självklart var jag för feg för att vara med vid prisutdelningen men senare visade det sig att jag vunnit första pris och då var det bara att göra slag i saken. Han studerade på Liljeholmens folkhögskola och numer, för att göra en lång historia kort, så kallar han sig för konstnär. 2006 hade han sin första utställning och det rullar på med olika uppdrag, utställningar och egna projekt.

Lever för att skapa

– Ska jag vara riktigt ärlig så är det på det sättet att får jag inte skapa så vill jag nog inte leva, säger han och får något allvarligt i blicken och fortsätter.

– Jag har inte så mycket i huvudet men mina händer fungerar bra och jag mår som allra bäst när jag får använda dem till att måla, skulptera i trä eller göra något annat kreativt säger Tomas Ekström till avslutning och säger sig samtidigt funnit frid och ro i själen och i Björsäter.