• Nuri Aslan hoppas på många deltagare i sommar. Foto: Stefan Hedström

Från London till Linköping

Från man till människa

KFUM är ingen liten förening med cirka 60 000 engagerade och har dryga 400 föreningar i Sverige. Men, så har de hållit på ett tag.

YMCA (KFUM) grundades redan 1844 i London. England präglades hårt av sociala orättvisor och fattigdom, varför det 22-åriga affärsbiträdet George Williams ville göra något åt detta och startade med elva av sina vänner Young Men's Christian Association (YMCA), som var en öppen tillflyktsort mot allt elände.

Sverige

Redan 1884 fäste sig Williams idéer i Sverige, Stockholm med aktiviteter och bibelläsningar. Då med namnet Kristliga Föreningen av Unga Män. Precis som i England, hade Sverige en organisation för män och en för kvinnor. 1966 slogs de båda föreningarna ihop till KFUK-KFUM och 2011 blev det en förening, KFUM - Kristliga Föreningen av Unga Människor.

– Idag talar vi inte om kristna värderingar, utan om medmänskliga värderingar, menar verksamhetschef i Linköping, Nuri Aslan.

Alla är välkomna

Många har uppfattningen att KFUM endast engagerar sportmänniskor, vilket är långt från sanningen. I deras stadgar står det att KFUM Linköpings mål är; att bedriva en kvalitativ och mångfaldig fritidssysselsättning öppen för alla, både allmän, social och idrottslig, med prioritet på barn- och ungdomar för deras personliga utveckling.

– Till exepempel har vi en stor kör som gör många framträdanden. Vi har också ett internationellt praktikantprogram där medlemmar kan åka till Afrika, Latinamerika och Östeuropa för att träffa människor i andra kulturer, berättar Aslan.

Sport

– Vi har även massor av sport, från vår största sektion basket till mindre sporter som frisbee och lacrosse. Något som jag vill flagga särskilt för är futsal, som är inomhusfotboll med färre spelare. Förra året drog vi ihop 12 lag, och då var det ett blandat gäng med svenskar, invandrare och ensamkommande flyktingar som spelade tillsammans, så det blev riktigt bra, säger Nuri Aslan.

Sommaren

KFUM kommer att ha mycket aktivitet i sommar. Till exempel kommer det vara sommarkollo med basket i Garnisonsområdet.

– Vi kommer också ha en fotbollsturnering, Street Football Cup i augusti som är helt gratis. Den kommer att vara i stadsdelarna Berga, Lambohov, Skäggetorp, Tallboda, Stolplyckan, Ryd och Ekholmen. Finalen kommer sedan att vara i Trädgårdsföreningen, avslutar Aslan.