• Anders Nyberg och Leif Erlandsson har startat upp bolaget Cind. På mindre än ett år har de utvecklat militär teknik till en civil tillämpning. Foto: Dennis Petersson
  • Här mäts timmerstockarna vid Cinds första anläggning i Lomsmyren utanför Mora. Foto: Cind AB

Från militär teknik till civil produkt

"En anstormning som är väldigt ovanlig", säger vd:n Leif Erlandsson. Det nystartade bolaget Cind har med sin avancerade stereokamerateknik gjort succé inom skogsbranschen. På ett år har Saab Ventures militära teknik omvandlats till en civil produkt som underlättar volymmätningen av timmerstockar. Den första anläggningen är redan på plats, och fler står alldeles snart på tur.

Väl på plats och monterad ser mätanläggningen inte mycket ut för världen, men på lite mindre än ett år har den revolutionerat skogsbranschen. Med en avancerad militär teknik, som användes för att  bygga upp kartor och navigera målsökande missiler, letade Saab Ventures efter en civil tillämpning. De gjorde en så kallad avknoppning, bildade ett nytt bolag och satte den välutvecklade mjukvaran i händerna på den tillsatta ledningen, sedan dess har allt gått spikrakt uppåt.

– Det som är spännande är att man tar en extremt avancerad teknik, knådar om den och sätter den i ett litet nystartat bolag som man sedan plockar in två gubbar i som ska rodda det hela. Sedan har vi tagit in externa investerare från branschen för att få igång verksamheten och på mindre än ett år har vi fått fram produkten och nu börjar volymerna komma. Det har gått nästan exakt ett år att gå från militär teknik till civil produkt, säger Cinds vd Leif Erlandsson.

3d-modeller

Tillsammans med bolagets teknikchef Anders Nyberg har han utvecklat en produkt som bygger på att med kameror läsa av ett objekt från flera olika vinklar och på det sättet skapa en tredimensionell modell. Detta tillvägagångssätt har funnit sin plats på landets bruk då timmerbilarnas volymer ska mätas, vilket idag görs helt manuellt.

– Den stora vinsten med vår produkt är skalfördelen. Idag finns det bemanning dygnet runt på många bruk för att kunna ta emot råmaterial, och då sitter oftast virkesmätaren och väntar på timmerbilen. Nu särskiljer vi både plats och tid, så när lastbilen passerar behöver man inte göra mätningen då, utan kan göra det någon annanstans vid en annan tidpunkt, vilket gör att det går att bygga upp en central som istället servar hela Sverige och tar emot det material vi samlar in. Dessutom är det möjligt att utveckla produkten till mer och mer automatisk mätning, säger Anders Nyberg.

Första anläggningen

Nu har bolaget, som har sitt säte i så väl Linköping som Jönköping, levererat sin första anläggning. I Lomsmyren utanför Mora är tekniken i full gång, och flera bruk har tecknat avtal med Cind. I framtiden finns förhoppningar att ge sig ut på den internationella marknaden, men även utveckla nya tillämpningar för den avancerade Saab-tekniken.

– Vi har haft en anstormning som är väldigt ovanlig. Jag har startat upp massor av företag genom åren och typiskt sätt tar det två till tre år för att få någon volym överhuvudtaget, men från april i år har vi gått från ingenting till ett typgodkänt system. avslutar Leif Erlandsson och Anders Nyberg.