• Martin Karlsson testar sin roddmaskin. Han är ordförande i Nocout, idrottsföreningen i Linköping som på fem år skaffat 800 medlemmar. Foto: Leif Larsson
  • Här är ett stort gäng medlemmar i Nocout beredda för veckans löppass på Campus Arena i Linköping. Foto: Leif Larsson

Från noll till 800 på fem år

Starten var för fem år sedan. I dag har Nocout 800 medlemmar. – Jag tror vi är Sveriges största konditionsförening, konstaterar Martin Karlsson, ordförande i idrottsklubben med säte i Linköping.

Att växa som Nocout på några få år är remarkabelt. Man gjorde sig kända på nätet och via sociala medier och sedan har ryktet spridit sig. Att klubben välkomnar allt från elit till nybörjare också ett bra lockmedel.

– I början var inflödet inte så stort som under de två senaste åren då vi blivit 300 medlemmar fler per år. Och allt fler tillkommer, påpekar Martin.

Nocout har sex sporter på repertoaren. Dels de fyra som ingår i en svensk klassiker; löpning, simning, cykling och skidåkning. Dessutom triathlon och roddmaskin. Martin har varit ordförande hela tiden och var med i det gäng som grundade klubben.

– Jag gjorde klassikern 2009 men var tvungen att vara med fyra klubbar och då föddes idén om en förening där man kan göra allt. Vi är också en modern klubb insåg att behovet är större av en hemsida och Facebooksida än en klubblokal. Det är på nätet man träffas nuförtiden.

Hälften kvinnor

På Facebook kan medlemmar utlysa träningspass som andra sedan hänger på. Klubben har även fasta tider. På onsdagar äger ett löppass rum och det kan samla 100 personer.

– Nästan alla våra pass är för alla, vilken nivå man är på. Av de 800 medlemmarna är omkring hälften tjejer och det gör att allt fler kvinnor gärna går med. Majoriteten i klubben är mellan 20 och 50 år och en hel del som sportade som unga har nu när de blivit äldre hittat oss och börjat träna igen. Många kommer in i klubben via löpningen men upptäcker sedan fler sporter. Vi har även medlemsfester, den sociala biten är viktig och vi-känslan i klubben är stark, bedyrar ordföranden.

Nocout sprider sina tentakler allt mer. Man har en triathlonbana i Ljung, fasta bantider i simhallen, regelbundna träningsläger på vintern och sommaren i Sälen respektive Halmstad, 15 klubbmästerskap varje år, deltagande i Iron man i Kalmar och återkommande maratonresor.

– Vi har varit i Paris och Barcelona och åker till Rotterdam nästa år. Vår DM-tävling på 10 000 meter på bana lockade 120 personer, det var årets största i Sverige och jag tror att det också var den största någonsin, påpekar Martin.

Viktigt med träning

Löpning är populärast i Nocout och triathlon den gren som växer snabbast. En udda fågel är roddmaskin.

– Vår första tävling var i roddmaskin och hade den för att locka medlemmar. Sedan har tävlingen blivit tradition och mycket prestigefylld. Man ror en viss distans och den med bäst tid vinner, förklarar Martin.

Martin tränar förstås också, det blir tre-fyra löppass i veckan. Han tycker det är viktigt med fysisk aktivitet.

– Jag har ett stillasittande jobb så det är viktigt att röra på sig. Överlag är det viktigt för människor att träna för att orka med nutidens stressade vardag. Man mår alltid bättre när man tränat och det behöver inte vara på någon hög nivå. Kontinuiteten är det viktiga och att äta vettigt, påpekar klubbordföranden.

I dag finns de flesta av Nocouts medlemmar i Linköping men även i Skåne, Stockholm, USA och Australien. Eftersom klubben inte har ett stadsnamn så fungerar det att tävla för dem världen över. Martin tror och hoppas att Nocout får fler medlemmar framöver.

– I fjol sprang en miljon svenskar något lopp. Så potentialen att bli större finns, avrundar ordföranden i klubben som nästan växer snabbare än medlemmarna löper.