• Lena Skog är ny ägare av blomsteraffären i Johannelunds centrum, som numera går under namnet Växthuset. Foto: Dennis Petersson
  • Snittblommor, krukväxter och presentartiklar utgör en stor del av sortimentet i den mysiga butiken. Foto: Dennis Petersson   

Från optiker till blomsterhandlare

Det kan tyckas vara ett långt steg, men för Linköpingsbon Lena Skog var det självklart. Den tidigare optikern har haft ett stor blomintresse hela livet och som ny affärsägare för Växthuset i Johannelund har hon äntligen uppfyllt sin dröm, att driva en blomsterhandel. "Det känns helt underbart att få jobba med det här", säger hon.

I flera decennium har affären "Bernts Blommor" utgjort en viktig del av Johannelunds centrum, men nu blåser förändringarnas vindar. Efter sommaren lämnades stafettpinnen vidare, och Lena Skog blev den fjärde ägaren sedan starten år 1960. Med en tidigare karriär som optiker kan steget tyckas långt, men för den nya blomsterhandlaren var vägvalet en självklarhet.

– Jag byte verkligen bana, men jag har jobbat med blommor nästan hela mitt liv, bredvid mitt andra yrke, så jag har alltid tänkt att jag någon gång ska försöka stå på mitt andra ben, säger Lena Skog och fortsätter:

– Jag har sagt i så många år att när den här lokalen blir till salu ska jag ta över den, för den ligger så oerhört bra och fint, och när det till slut blev så var valet helt självklart.

Sedan augusti månad har hon haft dörrarna öppna vid butiken i Johannelunds centrum, och kunderna har strömmat in från dag ett. Under förra veckan hade hon invigning och nu hoppas hon kunna locka nya kunder till butiken som numera heter Växthuset.

– Det är helt otroligt att äntligen vara igång, det känns nästan som att kunderna kommer hem till mig. Det är helt underbart att få jobba med det här, säger Lena Skog och fortsätter:

– Jag vill att min butik ska vara mysig, gästerna ska känna att det är hit de vill åka när de ska komponera ihop en bukett. Inte som i affärer med färdiga buketter där alla ser likadana ut, utan vi ska leka fram buketterna tillsammans.