• Erik Ridderström har lämnat Norins ost och rest till Kina för ett års studier i språk och kultur. På ostfronten lär det bli mest tofu framöver. Foto: Julia Kimell
  • Erik Ridderström har under fyra års tid varit ett bekant ansikte på Norins för stamkunderna. Foto: Julia Kimell
  • Erik byter ost mot öst. Foto: Julia Kimell

Från ost till öst

Erik Ridderström siktar på att bli femspråkig i Kina i höst

Ett av Erik Ridderströms mål i livet är att bli femspråkig. I söndags reste han iväg till universitetsstudierna i den kinesiska i staden Ningbo. – Det är ett livsmål – att göra mig förstådd på alla kontinenter. I Sydamerika räcker mina språkkunskaper än så länge bara i Franska Guyana, så jag behöver lära mig portugisiska eller spanska också, säger Erik.

Målet med den ett år långa Kina-sejouren är att lära sig mer om kulturen och att behärska flytande kinesiska före resans slut. Och grunderna har han redan. I gymnasiet läste han ett samhällsvetenskapligt program med inriktning på språk. Förutom engelska och franska läste han även kinesiska (mandarin) i två år.

– Eftersom det är ett språk som inte finns tillgängligt ute i vårt samhälle är det nyttigt att komma till en miljö där det talas.

Resan rätt i tiden

Erik känner att han inte är redo att börja läsa något program vid universitetet än, och jobb kändes heller inte lockande just nu.

– Jag har redan jobbat extra fyra år på Norins ost, vilket har varit otroligt kul.

Han praoade där i åttan och det gick så bra under praoveckan att han fick börja göra inhopp. Med tiden blev det allt fler arbetstimmar, och i dag är Erik ett bekant ansikte för många av Norins kunder. De intjänade pengarna kommer väl till pass nu när det är dags för Eriks längsta resa någonsin - hittills.

– Jag har alltid varit språkintresserad med ett särskilt intresse för Asien. Kinesiska är ett bra framtidsspråk både ekonomiskt och kulturellt. Jag skulle kunna tänka mig att jobba där i framtiden. Men det beror förstås på hur jag trivs där nu under vistelsen, säger han.

Erik säger att han är öppen för det mesta i matväg, men hund finns inte på kartan.

– Det roligaste jag vet är att leta efter nya saker, jag tycker mig ha både öga och intresse för delikatesser.

Men det är inte alltid det går bra. Under en resa i Grekland råkade han ut för magsjuka efter att ha ätit dåliga musslor. Mitt under en båttur dessutom. Han lät sig dock inte avskräckas, och tycker fortfarande att musslor är gott.

Utbyteselev på besök

Erik gick på Engelska skolan till och med nian och fick på så vis med sig engelskan naturligt. Under gymnasietiden på Folkungaskolan spann han vidare på språkintresset. Skolan hade utbyte med en kinesisk skola, och i våras bodde den kinesiska gäststudenten Zhezhou hemma hos honom några dagar. Det visade sig att Zhezhou bor i närheten av Ningbo där Erik ska studera.

– Han är den enda jag känner när jag kommer ner, och vi ska absolut träffas! Han bor bara fyrtiofem minuter ifrån mig med tåg, vilket är en förhållandevis kort ressträcka i detta stora land.

Erik vill inte känna sig som en turist under sin resa. Det är kulturen han vill åt, gärna på en så lokal nivå som möjligt.

Han letade runt på internet, och fick upp ögonen för hamnstaden Ningbo tre timmar från Shanghai. Med sina 7 miljoner invånare räknas det som en ”medelstor” stad i Kina. Det blir en kontrast mot Linköping där bara 149 000 personer bor.

– Det blir intressant! Jag har alltid gillat storstäder, och jag längtar efter storstadspulsen! Jag har aldrig haft svårt att binda upp mig mot platser. Det är nog mer människorna och kulturen jag kommer att sakna.

Sticker ut

Med sina 195 centimeter väcker Erik uppmärksamhet i öster.

– Jo, lång är jag och det skapar ibland uppståndelse när jag reser i länder där de inte är så storvuxna. Men jag har i alla fall bra utsikt här uppifrån, säger han glatt.

Han ska också vidga vyerna i landet. Tre vänner från Linköping reser ner på femveckorslovet i januari. Då ska de besöka bland annat Beijing och kinesiska muren, och så längre de håller sig inom landets gränser följer Erik med.

– Visumet är begränsat till en inresa, och den gör jag ju när jag kommer in i landet. Så de som vill träffa mig får komma till Kina i stället.

Han hoppas kunna använda sin Kina-erfarenheten i vidare studier och arbetsliv i framtiden. Han har tidigare jobbat för UNHCR – FN:s flyktingorgan – och jobbat för dem i Linköping, så han har redan nu viss erfarenhet.

– Jag vill gärna jobba med något internationellt. Drömmen vore att jobba för FN, Sida eller något annat gränsöverskridande med internationella relationer.

Erik lämnade Sverige den 15 september och i juli nästa år förväntas han få sitt universitetsbetyg och diplom i det kinesiska språket.

 

Fotnot/Fakta/Uppdatering: Efter att intervjun gjordes har Erik kommit fram till Ningbo, fått en sydkoreansk vän från Seoul som heter Nam och som han delar lägenhet med, och träffat både svenska, franska och indonesiska studentkompisar. Han har redan provat på spännande inslag av det lokala, kinesiska köket med bland annat padda, tång, tofu och kinesiska musslor och konstaterat att man kan köpa en kinesisk cykel för 200 kronor. Det kostar 50 kronor per månad med bredband till lägenheten, så vi får kanske höra mer från Erik i Linköpings-Posten under det här året.