• Louise Hävre är aktuell med utställningar i New York och Monaco. Foto: Tommy Pettersson

Från Risinge till New York

När jag möter Louise Hävre slås jag av att möta en person som utstrålar en ödmjukhet samtidigt som hon har ett inre lugn som ger ett envist självförtroende.

Vi träffas i ett fantastiskt morgonljus en senhöstdag ute vid Kungsbro fågeltorn.

Ljuset tränger fram

Kungsbro ligger vid Motala ströms utlopp i Roxen och här finns förutom ett vidunderligt ljus också fågelrika strandängar och hagmarker. Här och där växer det kraftfulla ekar och jag förstår att Louise valt den här platsen med omsorg för vår intervju och fotografering.

Louise och hennes sambo Tommy har packat en liten kaffekorg och vi sitter och tittar på när solljuset sipprar fram mellan några få moln. En grupp fåglar lyfter i bakgrunden, förmodligen skarvar, och i horisonten ser vi Linköpings siluett med Domkyrkan, Skytornet och Universitetssjukhuset i en svartvit kombination.

Louise Hävre arbetar till vardags som sjuksköterska på US men hennes konstnärskap tar över mer och mer. När hon arbetar i vården bor paret i Ljungsbro men när hon målar drar man iväg till Öland där ljuset är som skönast.

Från Carrousel du Louvre till Art Expo

Hävres konstnärskap harde senaste åren utvecklats i en takt som förmodligen både förvånar och kanske väcker eftertanke. Men det hela började när hon drabbades av sorgen efter sin brors död för drygt tio år sedan.

– Min bror målade mycket och när han dog kunde jag inte komma hem till hans begravning för jag var i Spanien då. Det var som om han satte penseln i min hand. Det blev som en gåva från honom.

– Från början målade jag mest traditionellt: landskap, människor och djur. Men sedan ställde jag mig frågan vad som händer om jag kastar mig loss och ger mig hän åt målandet? Då började det hända intressanta saker. Det känns som jag målar från gamla tider eller andra dimensioner. Allting kommer in i bilden och saker som jag inte har en aning om. Det handlar om möten, om upplevelser.

Från mörker till ljus

Louise målar i olja, akryl, encaustisk och en blandad collageteknik och man ser i henne konst att hon låter sin fantasi och sina känslor flöda i tavlorna. Louise har ställt ut i Frankrike, Bulgarien, Italien och i kulverten på Universitetssjukhuset i Linköping.

Det händer mycket i hennes liv nu och vägen från kulvertutställningar på universitetssjukhuset tillCarrousel du Louvre i Paris tycks var både kort och lång.

– Det har varit en extrem tid. Det ena efter det andra bara händer i mitt liv. Jag har blivit utvald till vinnare av Månadens bild och Månadens konstnär och fått många erbjudanden om utställningar, säger Louise Hävre och fortsätter.

– I slutet på oktober åkte ner jag till Paris ochCarrousel de Louvre till utställningen som var mellan den med sex målningar. Där var det över 600 utställare och enormt storslaget. Jag har aldrig känt mig så stor och samtidigt så liten, berättar Louise Hävre med ett leende.

– Nu håller jag på att måla upp en ny serie målningar som jag tyvärr inte kan visa före utställningen Art Expo New York den 22 april i år. Art Expo är världens största konstutställning med över 1 000 utställare. Senare har jag även lyckats med att bli antagen till det mycket fashionabla Art of Monaco som också är en jurybedömd utställning i juli 2015. Hon har även fått nya erbjudanden att ställa ut både här hemma och utomlands. Det blir att uppdatera sin almanacka, säger Louise Hävre samtidigt som solen har gått upp över Roxen och börjat värma upp såväl fåglar som människor.