• Enrique Havskog gick från servicebranschen till elektronikbranschen. Ny på jobbet sedan årsskiftet. Foto: Fanny Miles
  • Viktigt att kolla så att allting funkar. Foto: Fanny Miles

Från telefonkatalogen till tekniska lösningar

Enrique Havskog har många säljerfarenheter på sin lyra. Sedan han slutade skolan har försäljning varit fokus. 1999 började han inom telemarketing. Ryktet om Enriques kvaliteter spred sig snabbt och han headhuntades till Eniro där han stannade i nästan tio år. De senaste två åren var ISS affärsutveckling hans arbetsplats innan han i januari började hos Media Markt. – Jag tror att jag passar inom säljbranschen för att jag snabbt kan få förståelse över vad andra har behov av, säger Enrique.

Hans erfarenhet och positiva karaktär bidrog till att han headhuntades till nuvarande arbetsplats. Det är mycket glädje i hans röst. Oblygt och ödmjukt berättar han om tidigare arbetsplatser och vad det är som gör honom framgångsrik inom branschen.

– Det handlar om att kombinera företagens behov med vårt utbud. Dessutom att presentera lösningar på problem de inte upptäckt själva. Att se in lite i framtiden. Enrique pratar mycket om kundfokus. Att sitta i kundens knä, lyssna, vara lyhörd.

– Man ska vara delaktig i andras processer för att kunna förstå. Jobba genom deras vägar men samtidigt knäcka nya idéer och tankar, berättar han.

Huset på landet

Dagarna är fulla med kundbesök, möten, nya infallsvinklar och kafferaster med prat och skratt. När arbetsdagen väl är slut åker Enrique hem till huset i Ledberg och njuter av tystnaden tillsammans med sin sambo och de två sönerna.

– Mellan åtta och fem är jag social. Sen åker jag hem till skogen, säger Enrique och skrattar.

Mycket av fritiden läggs på fotboll. Enrique var tillsammans med Poya Koucheki grundare till nya Linköpingslaget AFK som startade för några år sedan. AFK är en avknoppning från Kenty och JK Östria Lambohov. Ett A-lag för linköpingsfotbollen.

– Ambitionen är att A-laget ska klättra i rang men i dag finns inom AFK även U14, U15, U16, U17 och U21-lag. Vi satsar på föreningen och på våra yngre spelare som verkar inom Linköping. Vi köper inte in spelare utifrån. I nuläget har vi haft åtta spelare inom AFK som har gått vidare till elitlag. Det är vi rätt nöjda med, säger Enrique.

Klev åt sidan

Från starten har han suttit som ordförande i AFK. Som småbarnsförälder är dock tiden alltid knapp så han lämnade över ordförandeposten till Tobias Birgersson. Engagemanget lever kvar men den aktiva delaktigheten har fått steppa åt sidan.

– Mina barn har en hel del aktiviteter. Äldsta grabben har mest. Jag vill inte pusha fram något hos mina barn men jag fostrar dem till att tänka att man fullföljer det man ger sig in i, säger han övertygande.

Adopterades

När Enrique var tre år gammal adopterades han från Ecuador och kom till Sverige. Historien tycks inte definiera hela honom men det är heller ingenting att sticka under stol med, menar han.

– Jag lämnades på ett kloster i Ecuador som bebis. I och med att jag lämnades utan att de som lämnade mig sa vilka de var så kan jag aldrig få reda på vilka mina biologiska föräldrar är. Det finns ingen kvittens, ingenting. Jag har alltid accepterat att det är så och det har egentligen aldrig påverkat mig tills jag fick egna barn. Det finns ingen historik om mina tre första år. Min son frågade mig hur gammal jag var när jag lärde mig gå, men det kan vare sig jag eller någon annan svara på, säger Enrique ärligt.

Han fick behålla det förnamn han fått i Ecuador. Det annorlunda efternamnet Havskog kommer från släkten i Småland.

Enrique verkar ha nära till just skratt. Med en devis att man ska ha kul på jobbet är det föga förvånande.

– Monotona jobb är ingenting för mig. Jag vill träffa folk och föra dialoger med människor, säger han. Det är också det som är den röda tråden för Enrique – att lyssna på andra människor.

– Jag vet inte var jag står om några år. Så länge jag får jobba med människor är jag rätt nöjd, säger han med ett brett leende.

Fakta: Enrique Havskog

Ålder: 38 år

Familj: sambo och två barn

Uppvuxen: Lambohov

Bor: Ledberg

Gör: Affärsutvecklare/business-to-business hos Media Markt

Fritid: Familjen, vänner, resa och sport

Otippat: "Har dansat på baletthögskolan"