• Köksmästare Jonas Alvin leder arbetet i köket. Foto: Tommy Pettersson
  • Mattias Weinhandl och Jonas Alvin har plockat in uteserveringen för säsongen. Foto: Tommy Pettersson

Från Vimmerby till New York

Nu plockas uteserveringar in och hösten förebådar vinterhalvåret och förändrar folks ”beteendemönster”. Nu gäller yllekläder, och mysiga varma restaurangmiljöer istället för en kopp latte på torget.
Stångs magasin är en mötesplats för alla årstider där man kan käka en god lunch, middag eller ta ett glas vin i Stångs Vinbar. Men det är också ett ställe där det alltid finns något nytt att presentera.

Från Vimmerby


Peter Weinhandl och Mattias Weinhandl tog 2011 över restaurang Stångs Magasin och sedan dess har man utvecklat sitt koncept på flera olika fronter. Det kan handla om galleriverksamhet, vinprovningar eller inom restaurangchefen och sommelieren David Weinhandls område, mat.
Det senaste tillskottet är att man fått in en välmeriterad kökschef, Jonas Alvin, som nyligen anlände från Speceriet i Stockholm där han jobbade som köksmästare under ett par år. Han har också jobbat på flera restaurangkök, bland annat Mathias Dahlgren i Stockholm och WD50 i New York. Jonas Alvin kommer ursprungligen från Vimmerby men efter en tur till Stockholm och New York bor han nu i Linköping med samma närhet till Stångån som han hade i födelsestaden Vimmerby.
– Jag har nyss flyttat hit och vi har köpt ett hus i Vidingsjö. Jag kände att jag ville flytta till hemtrakter igen. Min sambo hoppas kunna få en AT-tjänst här. Vi har en son som är ett år och vi ville vara närmre våra föräldrar och far-morföräldrar, berättar Jonas Alvin som inte behövde leta efter jobb i Linköping. Rätt snart träffade han Mattias Weinhandl och sedan var det klart.
– Jag gillade verkligen New York jag lärde känna mer folk där på ett år än vad jag gjorde på flera år i Stockholm. Här i Linköping verkar det vara lättare att träffa folk och framförallt att få tag på ett hus.

Längs med Stångån


Folk går mer ut käkar i dag än vad man gjorde för 20 till 30 år sedan men restauranggästerna har också blivit mer medvetna om matkvalitet och dess påverkan klimatet. Stångs magasin värnar om samarbetet med lokala producenter och fokus ligger på det ekologiska och närproducerade.
– Jag kände redan från början att Jonas passade in i vårt koncept och i vår ambition att ha en god service samt råvaror av högsta kvalitet. Vi följer årstiderna och använder säsongsbaserade råvaror, sägerMattias Weinhandl.
– Mat ska inte ska vara tillgjort och svårt, med bra råvaror så blir det enkelt och gott, säger Jonas Alvin.