• Leif Ånell jobbar för fullt i växthuset. Foto: Emma Garzon
  • De kärnfria druvorna är närodlade och ekologiska. Foto: Emma Garzon
  • Åke Wester visar upp ätdruvorna som säljs i gårdsbutiken på Härna gård samt på Ica Maxi i Linköping och Norrköping. Foto: Emma Garzon

Från vin till ätdruvor

Westervin har lagt vinet på hyllan och satsar helhjärtat på ätdruvor. Nu börjar skörden, och de närmsta veckorna säljs de närodlade och ekologiska druvorna i mataffärer och i gårdsbutiken.

På Härna gård i Vreta Kloster uppenbarar sig ett stort växthus. Allt började med att Åke Wester odlade isbergssallad här, sedan blev det jordgubbar och därefter vindruvor. Under 15 år hade han vinstockar och vinet såldes på Systembolaget runt om i Sverige. Men 2014 gav han upp vinet och valde att satsa på ätdruvor i stället. Än så länge kommer företaget fortsätta heta Westervin då det finns kvar en del vinflaskor, men i framtiden kan namnet komma att ändras.

– Vi är unika i Sverige med att odla ätdruvor i växthus, berättar Åke Wester stolt och räcker över ett smakprov. De kärnfria druvorna har ett tunt skal och en sammetslen sötma.

– Denna sort heter Himrod och lämpar sig bäst här i Sverige. Den klarar sig helt utan besprutning.

Fem ton druvor i år

Ympningen skedde förra året och i år ser det ut att bli en halv skörd, cirka fem ton. 2017 tror Åke Wester att det blir hela tio ton. Nu är årets skörd igång och för alla som vill smaka druvorna säljs de i gårdsbutiken på Härna gård samt på Ica Maxi i Linköping och Norrköping under ungefär fem till sex veckor.

– Vi säljer Westervins ätdruvor för att vi vill gynna lokala producenter och förra året tyckte kunderna att det var fantastiskt att vi hade lokalproducerade och obesprutade druvor. Då blev det dock en liten skörd, så våra förväntningar i år är att ha druvorna under en längre tid och få fler kunder att upptäcka dem, säger Johan Vanselius, butikschef på Ica Maxi i Linköping.

Osäker framtid

Åke Wester har som mål att även sälja druvorna till ekobutiker i Stockholm. Han är pensionär och vet inte hur länge han kommer att jobba med odlingen av ätdruvor, om någon vill ta över verksamheten erbjuder han sig att vara mentor.

– Det är en del jobb här men jag har alltid varit arbetsnarkoman så det känns mer som en semester, säger Åke Wester och skrattar. Jag behöver något att göra för att må bra.