• Trio i F, "Fritte", Fredrikson och "Foppa". Foto: Marcus Fasth

Franz Jäger goes Linköping

Festfixartrion Daniel Forsberg, Lasse Fredrikson och Fredrik Borgsjö har kört sin nattklubb Franz Jäger i Norrköping under fem år. Nu tänker de ta över Linköping med början den 29 april.

Franz Jäger är ett begrepp i Norrköping och de står för fest, glädje och hits. Det är en nattklubb som ska vara lite "premium" och känns lyxig. Publiken är från 25 år och uppåt, med en medelålder på kanske 35 år. Det berättar Norrköpingsprofilen Daniel "Foppa" Forsberg när han frågas om vad som är Franz Jägers kännetecken.

30 års av hits

– Vi har nu gjort 22 arrangemang i Norrköping, alla med olika teman och kanske lite oväntade grepp och vi kände nu att det var dags att titta mot Linköping och det kändes extra bra att göra det nu då Konsert och Kongress fyller hela 30 år. Därför är temat självklart och vi kommer att spela de senaste 30 årens allra bästa och största hits. Vi är i grund och botten ingen nostalgiklubb som många andra men vi tycker det är viktigt att publiken trivs och känner igen sig.

Vända i dörren

– Vi vet självklart inte hur det går i Linköping men sist i Norrköping så var det så illa att folk fick vända i dörren. Vi kan ta in 1 300 personer men hade nog kunnat sälja minst 2 000 biljetter. Vi har ingen sådan där Stureplansattityd när vi låter folk köa i timmar utan vi släpper in folk så fort det går, menar "Foppa" som menar att man satsar mycket på att vara personliga och ha ett bra värdskap. Den 29 april intar Franz Jäger Konsert och kongress Linköping. Succén kan vara kassaskåpssäker.

 

Detta är Franz Jäger:

Franz Jäger är en fiktiv tysk firma som tillverkar kassaskåp, larmsystem, värdetransportbilar och en hel del övrig säkerhetsutrustning. Firman är känd från filmerna omJönssonligan men även i danska och norska Olsenbanden där denna firmas namn ständigt nämns. Firman ligger i Berlin där de troligen också tillverkar all sin utrustning. Även just att utrustningen är från Berlin nämns också flera gånger i filmerna. Franz Jäger tycks ha ett högt förtroende och deras utrustningar brukar ses som högklassiga i samhället. Ändå framgår det att kassaskåpen tycks öppnas ganska lätt med lite talk, ett par gummihandskar och ett stetoskop. Jönssonligans ledare Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson har specialiserat sig på samtliga av Franz Jägers konstruktioner. Så pass mycket att polisen till och med dessemellan ser det som ett kännetecken för just Jönssonligan om ett inbrott skett just i någon av Franz Jägers utrustningar. Vanheden kallar Franz Jäger för "gamle franz" i en av filmerna för att poängtera hur välkänt märket är för dom.