• Crister Auer, Monica Verngren och Tommy Sandberg hoppas att utbyggnaden av Stadsmissionens Second hand tar återbruket till nya nivåer. Foto: Julia Kimell
  • Personalen har satsat på att se så lik ut en ”vanlig” affär som möjlligt. Med väl exponerade hyllor och ställningar. Foto: Julia Kimell
  • Inför nyöppningen ringlade kön utanför på S:t Larsgatan. Många ville ta del av tilltugg och nya prylar. Foto: Julia Kimell
  • Remake är deras egna märke. Här är väskor sydda av cykelslangar och gamla lädervästar, och små klänningar sammansatta av dukar. Foto: Julia Kimell

Fräsch second hand i ny kostym

Försäljning som hjälper fler ut på arbetsmarknaden

I torsdags öppnade Stadsmissionens Second hand i nyrenoverade lokaler på S:t Larsgatan. Källarvåningen som tidigare agerat lager har öppnats upp så att fler produkter kan exponeras på ett mer tilltalande sätt än innan. Luften är fräsch, det är skön musik på i bakgrunden och ordning och reda råder på hyllorna.

– Tanken är att man inte ska känna att detta är en second hand-butik. Våra gåvogivare är nöjda med butikens snygga exponering, säger Crister Auer som är områdeschef för Stadsmissionen.

Dock verkar man, som Crister själv uttrycker det, inte inom affärsbranschen. Det är en hjälpa människor-bransch. ”Från östgöte till östgöte” är ett ledord.

I Stadsmissionens Second Hand i Tornby pågår sedan länge arbetsträning i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen för de som halkat utanför arbetslivet. I och med utvidgningen av butiken kan man nu hjälpa fler behövande Linköpingsbor.

– Här får de bygga upp lusten att arbeta. De kanske börjar med fyra arbetstimmar i veckan och känner att ”det här var ju inte så farligt, det var ju roligt”. De kan trappa upp och jobba hela dagen, eller tar på sig mer avancerade uppgifter. Snart är de nästan färdigt rustade för att gå vidare ut i arbetslivet.

Stor samhällsnytta

De kan såklart inte anställa alla, utan ser sig mer som en utbildningsstation. Hälften av intäkterna kommer från Arbetsförmedlingen och kommunen, och hälften från försäljning. Det eventuella överskottet återinvesteras i verksamheten så fler kan hjälpas.

Nästan hälften av de som jobbar där går vidare inom en fyraårsperiod, vilket är ett bra resultat.

– Att hjälpa en annan människa är en stor och viktig uppgift. Den som jobbat hos oss mår bra och får tillbaka sin värdighet.

De hjälper de som har det allra svårast i samhället; missbrukare, kriminella eller nyanlända med språksvårigheter eller till och med analfabeter.

– Alla behövs och alla ska med. Alla kan hitta sig egen väg.