• Frasse Fransson är en man med många åsikter. Foto: Patrik Ekström
  • Frasse kör en Cheva från 1955. Foto: Patrik Ekström
  • En man och (några) av hans bilar. Foto: Patrik Ekström

Frasse Fransson har fyllt 60

Frasse Fransson vet nog alla som någon gång satt sin fot i amerikansk bil, vem det är. På somrarna är han mannen som styr med det populära bilträffarna i Nykvarnsparken men han har även en civilkarriär som projektledare på FMV och är också ägare till en restaurang. Fullt upp? Självklart!

Allting började nog med att Frasse, som är döpt till både Lars och Anders (fast Anders har jag tagit bort) men det är det bara prästen som döpte honom, hans föräldrar och några få till, som vet, för alla andra är han helt enkelt Frasse, fick börja laga sin cykel själv när han var fem år och i sin fars cykelverkstad. Sedan utbildade han sig till lastbilsmek, eller rättare sagt, till att kunna skruva på olika typer av fordon som man använder vid gruvdrift. Han har arbetat vid T1 som civilanställd och numera är han projektledare där han, bland annat, sysslar med upphandlingar av, bland annat, bilar.

– För att vara en gammal lastbilsmek så har det gått bra för mig och numera har jag både ett intressant och välbetalt jobb, skrattar Frasse som alltid varit intresserad av det som gått att skruva på. Störst har dock kärleken varit till amerikanska bilar från de klassiska åren 1953 till 1960. Men som han säger, det finns även snygga jänkare från 1980-talet. Han har ägt en lag rad bilar sedan han blev frälst på Nygatan 1972 när han kom i kontakt med de raggare som hängde där.

Första bilen köptes vid 14-års ålder

– Jag gissar att det preskriberat nu men jag köpte min första bil när jag var 14 år och min första motorcykel, till min fars stora fasa som 12-åring, skrattar Frasse som menar att även om bilarna numera klassas som veteran, eller entusiastbilar, så skall de köras och användas. Det är de byggda för. Frasse är numera den som ordnar med sommartorsdagsträffarna i Nykvarnsparken. Detta har pågått sedan 2006 och bara växt och växt.

Bokstavskombination

– Det var så att Corvetteklubben började med de här träffarna 2006 och jag blev involverad där och sedan frågade de mig om jag vill ta över som arrangör och det kunde jag inte säga nej till. Hade jag varit född på 90-talet hade jag säkert fått någon bokstavskombination men det är så här jag är och jag gillar att ha minst 15 bollar i luften samtidigt. När vi började så var det kanske 50 bilar på en bra kväll nu är det uppemot det tredubbla på en mindre bra kväll. På 20 träffar i somras så kom det drygt 4 800 fordon vilket är väldigt bra, menar Frasse som nu alltså fyllt 60 år och inte ser någon anledning att slå av på takten.

Kul att jobba

– Jag vill ha kul när jag jobbar och det ska även vara roligt att hålla på med bilar samt att driva restaurang som jag också gör, eller rättare sagt, det är min fru Katarina som driver Restaurang Kasken och jag som äger den. Där serverar man husmanskost som man lagar från grunden och vi har både lunch och catering samt levererar mat till flera förskolor.

Ingen stor sak

– Att bli 60 år är väl egentligen ingen stor sak men inte hade man väl trott att man skulle bli så här gammal, avslutar Frasse Fransson och skrattar ännu en gång medan vi tar tillfället i akt och kollar in hans Cheva 55, den gula lady G. En skönhet med ålderspatina och krossad sammet i klädseln.