• Jerry Prütz, Per Kohlus, Christian "CC" Carlsson och Franco Santunione utgör Cirkus Prütz, det lokala blues- rockbandet som är stekheta just nu, med den nya plattan "All for the boogie and the blues". Foto: Henrik Johansson

Fred, kärlek och amerikanska bilar

Det lokala blues- rockbandet Cirkus Prütz är aktuella med en ny platta, men även med en ny medlem och ett flertal konserter runt om i landet. Ny i bandet är Franco Santunione från det legendariska funkrockbandet Electric Boys.

Från början var Cirkus Prütz en ren angelägenhet för Östergötland, men så är det inte längre då två av de tidigare medlemmarna valde att sluta och genom att bandets trummis Per Kohlus nu har flyttat från Vadstena och blivit smålänning så är det bara Jerry Prütz som är kvar i länet. Sedan ett par år tillbaka är Christian "CC" Carlsson (The Quill) bandets frontman. På den andra gitarrplatsen hade "Cirkusen" under en period Mikael Fässberg i sättningen och därefter tog Robert "Strängen" Dahlqvist över med en bakgrund som medlem i band som The Hellacopters och Dundertåget. Han är också med på den nya plattan "All for the boogie and the blues" som just släppts i samtliga digitala former. "Strängen" avled den förste februari endast 40 år gammal.

En tung tid

– Det var en tung tid även om han inte spelat med oss sedan i augusti 2016. När vi skulle gå fram till kistan i kyrkan spelades Freddie Kings låt "Goin down" och det kändes som om han sa ett sista farväl till oss och önskade oss lycka till, säger Christian Carlsson.

Ny i bandet är alltså Franco Santunione som man vanligen hittar i funkrockpionjärerna Electric Boys, han var även med i ett av landets första heavy metalband, nämligen Glory Bells Band.

Elektrisk pojke

– Plattan innehåller nio egenkomponerade låtar i klassisk rock- och bluesstil. Det är jag och Jerry som gjort dem. Eller rättare sagt, han brukar skicka texter och titlar på sms till mig och sedan syr jag ihop det. Det är inga djuplodande saker utan enkla och raka texter. Jag skulle vilja påstå att vi hamnar i samma fack som tidiga ZZ-Top, Johnny Winter och Rick Derringer gör, menar frontmannen som berättar att låten "Peace, Love and American Cars" är tillägnad Frasse Fransson som arrangerar de populära bilträffarna i Linköping.

– Det är väl egentligen allt som man behöver här i livet, skrattar Christian som ibland, under konserternas gång, presenteras som "The force from Mönsterås" eftersom han kan liknas vid en virvelvind på scenen och gärna ger sig ut i publikhavet.

Alltid kostym

"Cirkusen" har just avslutat en period av intensivt spelande i Sverige, i maj är det dags igen och då syns och hörs bandet i både Helsingborg och Malmö, bland annat. Senare väntar spelningar både på Skogsröjet och Mönsterås bluesfestival innan de styr turnébussen mot Europas många scener.

– Vi klär oss alltid snyggt i kostym, väst och slips. Det var så Muddy Waters, John Lee Hooker och de tidiga bluesgiganterna klädde sig av respekt för publiken och musiken. Vi vill inte vara annorlunda på den punkten, avslutar Christian.