• Sabre Ayoub inledningstalade på högtidsdagen i Linköping den 17 e april. Foto: Tommy Pettersson

Fred är möjlig i Syrien

Glöm inte folkmordet i Sayfo 1915

I fredags hedrades offren för folkmordet i Sayfo 1915, det så kallade Armeniska folkmordet. Både i Linköping och i Norrköping hölls minnesceremonier som samlade hundratals människor.
Konflikterna i mellersta östern avlöser varandra och just nu är det främst Syrien och Irak som är mest drabbade av krig och terrorism.

Syrien mitt i konfliktens centrum

Nyligen släpptes två svenskar ur fångenskap i Syrien genom ett intensivt förhandlande av den Palestinska säkerhetstjänsten.

Två svenska män har hållits gisslan i Syrien sedan 2013, då de kidnappade av Nusrafronten i Syrien. Männen befann på missionsuppdrag på gränsen till Syrien när de blev tillfångatagna av jihadiströrelsen Nusrafronten.

I Sverige kommer vi dagligen i kontakt med människor som tvingats fly från kriget och våldet i Syrien. Den nuvarande politiska situationen i det gamla assyriska riket är oerhört komplex och svårbegriplig. 

Gränsstrider mellan de olika länderna blossar upp med jämna mellanrum och Kurdernas ställning är och har varit ohållbar i de flesta av dessa länder.

Drygt fyra miljoner människor har tvingats fly Syrien, många har funnit en fristad i Sverige, efter att rebellerna och regeringen började strida mot varandra för fem år sedan. Nästan åtta miljoner människor har tvingats lämna sina hem och många av dem är barn. Sakernas tillstånd i Irak och Syrien har inte blivit bättre nu när IS-jihadister avrättar kristna och oliktänkande i skydd av ett självutnämnt Kalifat.

Den våldsbejakande extremismen i form av självmordsbombare, Boko Haram och Islamiska Staten skapar oro som styr ut normala marknadsmekanismer.

Sverige med i spelet

Sverige är ingen oskyddad halvö i en stormig omvärld. 

Komplexiteten i moderna konflikter ökar alltmer vilket ställer extrema krav på försvar och säkerhetshantering både för varje enskild stat såväl som för internationella samfundet för fred, FN. Den nya terrorismen är internationell och döljer sig ofta bakom religiösa kulisser samt använder sig av sofistikerade digitala vapen.

Det var därför välkommet när Margot Wallström tillkännagav regeringens beslut om att föreslå en väpnad styrka till stöd för kampen mot IS. Det är ingen stor insats eller numerär som ska bistå de utsatta folken mot extremterrorismen. Men symboliken är viktig för att andra krafter kan ansluta sig till försvarskoalitionen i Syrien och Irak.

Delegation besöker Syrien

Den 17 e april firade Syrianerna och deras förening i Sverige sin nationaldag i Linköping. Ordförande Sabre Ayoub hade samlat ihop landmän (tillika svenska medborgare) från bland annat Södertälje, Jönköping, Stockholm och Linköping för att högtidlighålla frigörelsen från frankrike år 1946. Med stöd av en stor polisbevakning träffades man i Jägarvallen för att prata om situationen i sitt hemland.

Nu iveckan ska en delegation från Sverige besöka bland annat Damaskus. För Sabre Ayoub är det den tredje resan till Syrien efter krigsutbrottet och han hoppas kunna vara med i en växande rörelse för fred och dialog i Mellersta östern.