• Nu är han dramatiker också, Motalagrabben Virtanen. Foto: Privat

Fredrik Virtanen pjäsdebuterar

Fredrik Virtanen är en av våra mer kända journalister och skribenter här i landet. Han har sina rötter i Motala och började tidigt att skriva i lokal media. Numera arbetar han på Aftonbladet där han gör sin röst hörd i högt och lågt. Nu debuterar han dock som dramatiker med pjäsen "Vapenvila".

Han hörs i tv som morgonvärd hos Aftonbladet, i radio håller han i populära Karlavagnen i P4 och sedan finns han ju i spalterna också både som ledarskribent och nöjesdito. Men nu så debuterar han som pjäsförfattare på nya och spännande Teater Under bron och pjäsen "Vapenvila".

– Det var Filip Adamo och Rene Mirro som bad mig skriva pjäsen till deras nya teater och de gav mig viss inspiration eller pekade ut en riktning jag skulle gå i, säger Fredrik Virtanen då jag ringer upp och stör honom mitt i sommarledigheten och bokläsningen. Jag är dock inte den enda som vill ha Fredriks uppmärksamhet utan även hans barn vill ha ett ord med i laget.

En vapenhandlares skruvade vardag

– Kort sagt kan man säga att "Vapenvila" handlar om en man som lämnar sina barn på dagis för att sedan gå till sitt jobb som vem som helst men med den skillnaden är att han är internationell vapenhandlare. Idén till pjäsen kommer från att Filip och Rene hade sett dokumentären "Vapen, lögner och videoband" om vapensmugglaren Viktor Bout och de ville han något liknande fast som teater då. Det är nog inte så mycket kvar av just vad den dokumentären tar upp men huvudrollen bär i vart fall namnet Viktor. Kort sagt kan man säga att det är en pjäs om vapen, politik, kärlek och skuld. Han är en väldigt mångfacetterad person som plågas av sitt arbete där han säljer vapen. Pjäsen är rätt skruvad på många sätt och efter som Rene är en av våra bästa dansare tog jag med några sådana scener men om de kommer med det vet jag ju inte, skrattar Fredrik Virtanen som berättar att det tagit ganska lång tid att skriva "Vapenvila" och att det inte alltid varit helt lätt då skrivandet av en pjäs skiljer sig ganska mycket mot att vara, till exempel, ledarskribent.

Litar på Ledarp

Han har nu lämnat över pjäsen i regissören Sofia Ledarps händer. Även hon helt ny på sin post, hon är dock både en både duktig och välrenommerad skådespelerska.

– Jag vet ju inte riktigt vad det hittar på med min pjäs. Jag har inte sett något av den ännu men jag känner mig lugn och litar på Sofia, Filip och Rene fullt ut. Det kommer att bli bra och scenen som är under Liljeholmsbron har en speciell lösning som jag dessvärre inte kan avslöja här och nu.

PK-maffian

Tillsammans med Malena Ernman, Henrik Schyffert, Jonas Gardell får Fredrik Virtanen klä skott från, främst högerextremt håll och kallas lite slarvigt för "PK-Maffian".

– Jo, det där är rätt jobbigt när det kommer till allt hat som väller fram, det måste jag erkänna. Men jag är ledarskribent på Aftonbladet som står socialdemokraterna nära. Det är viktigt att säga emot för det är en otäck tid vi lever i med både terrordåd, hat och där mörkar krafter är på frammarsch, avslutar Fredrik Virtanen och lägger på luren för nu vill barnen ha hans fulla uppmärksamhet.