• Publiken trivdes på de fria vidderna. Foto: Fanny Miles
  • Linköpings egen rockpoet Aguson spelade på festivalen 2014 tillsammans med bandet Stormen. Foto: Fanny Miles
  • Publikfavoriterna Captain Jack´s army spelade på Fria Vidder 2014. Foto: Fanny Miles

Fria vidder återuppstår

Fria Vidder hade ett uppehåll under 2015 men sommaren 2016 återuppstår den lantliga festivalen ute vid Freja vandrarhem, ett stenkast från Vreta Kloster. Årets datum är den 18 juni och det är som vanligt gratis att ta del av musik och de natursköna omgivningarna.

Sedan 2011 har föreningen LiveScenario gjort festivalen Fria Vidder vid Freja vandrarhem som ligger ute på slätten och nedanför Vreta Kloster för att uttrycka det enkelt. En festival där, främst lokala artister, uppträtt. Dessa har genom åren varit, bland annat, Captain Jack´s Army, Skreackoedlan, Teenrockers, Järnet, Mud Walk och Aguson. Årets artister är ännu under bokning.

Samma blandning

– Det kommer bli samma sköna blandning och lite av varje, säger Erik "Nisse" Falkenäng, som är ordförande i den arrangerande föreningen. Han fortsätter:

– Vi höll upp förra året av lite olika anledningar men vi behövde nog ladda våra batterier. Vi fick frågor redan då om vi skulle komma tillbaka och det är ju väldigt roligt att publiken gillar det vi gör. Festivalen är gratis att besöka men man får väldigt gärna lämna en donation istället för entré. Man får dessutom gärna ta med sig en picknickkorg vilket många tycker är trevligt. Det finns även enklare förtäring på plats. Årets datum är den 18 juni och snart kommer vi även att presentera några av de första artisterna.

Detta är LiveScenario:

LiveScenario är en ideell förening som startades 2010.

Föreningens syfte är att främja kultur och arrangera kulturevenemang. Idag är musikfestivalen Fria Vidder vårt främsta arrangemang. Där samlas lokala och regionala musikförmågor mitt ute på den östgötska slätten för att bjuda på skön musik. Redan år 2008 samlades en grupp vänner för att anordna en utomhusfestival i Uknadalen i Åtvidaberg. Festivalen kom att kallas för Bönstock och höll måttet under två somrar. Inför sommaren 2010 startades föreningen LiveScenario i samband med att Bönstock flyttades till Källgården. Sommaren 2011 etablerade sig festivalen vid Freja vandrarhem, strax utanför Vreta kloster i Linköpings kommun, och fick namnet Fria Vidder. Fria Vidders koncept är att skapa en naturnära musikupplevelse. Ledorden är delaktighet, återbruk och kreativitet.