• En 38-gradig utomhuspool är extra skönt när kylan kryper sig på. Foto: Julia Kimell
  • Frida Sandin öppnade spa för att fler ska kunna ta del av hennes Stångå-utsikt. Foto: Julia Kimell

Frida bytte försvar mot helhetshälsa

Nu är bandet klippt på Solbackens helhetshälsa som har funnits i ett år. Lagom till invigningen hann man få klart det sista i nya inomhusdelen – faktiskt så sent som samma morgon. Men nu står det öppet för badsugna hälsomänniskor som vill njuta av sköna behandlingar med åutsikt.

Den nya utebubbelpoolen har 38-gradigt vatten och är öppen året runt. Runtom finns ett trädäck på altanen som vetter ut mot Stångån – en utsikt förbipasserande på Uvebergsvägen inte ser, bara de som bor här i området.

– Det är ju dumt att bo så här bra utan att dela med sig av utsikten, säger ägaren Frida Sandin, som sadlat om rejält i sitt yrkesliv: från sex år i försvarsindustrin till en betydligt mer omvårdande spaterapeut. Hennes avdelning på Saab strukturerades om och hon fick välja mellan en annan tjänst eller att sluta. Hon kände att hon ville förnya sig och satsade på hälsobranschen fullt ut, för att ”ge tillbaka lite till folket”, som hon själv uttrycker det.

Kollegor vill bada

– Man måste våga satsa lite, det är jätteroligt att jobba med något jag brinner för! Det gör inte heller något att jag saknar mina kollegor, de kommer hit i stället.

Här – på bottenplan av familjens bostadshus – finns bastu, jacuzzi, utomhuspool och rum för behandlingar. Det har redan hunnit anordnas gruppkvällar där sällskap fått skämma bort sig själva med vård och makeup. Hennes samarbetspartners Fotograf Satu och Sockerrus som gör tårtor och mer nyttiga ”braliner” var också med på invigningen.

– Det går jättebra att kombinera spadagen med bakkurser och fotografering, tipsar Frida.

Naturliga produkter

Den röda tråden i produkterna hon använder sig av – och också är till salu – är aloe vera. Det ekologiska tänket går hem.

– Det håller måttet i alla väder. Jag gillar att använda naturen i stället för något som tillverkats syntetiskt.

Frida sköter allt själv, från bokning till behandlingar. Det finns en bokningssida på hemsidan där kunden lätt kan se var det finns en lucka.

– Det bästa med det här jobbet är att det är en sådan positiv anda hela tiden, de flesta är väldigt nöjda när de går härifrån; det är en tacksam bransch.