• På Wahllinks inkubator får Frida Finér vägledning och inspirerande kollegor i jakten på nya barnvakter. Foto: Julia Kimell

Frida plussar på föräldratiden

Kul för barn – tryggt för deras föräldrar. Det är mottot för Frida Finér och hennes relativt nystartade företag Plustid – som verkligen funnit sin nisch i Östergötland.

– Både Linköping och Norrköping är universitetsstäder där många inte har mor- och farföräldrar på nära håll. Då är det viktigt att ha en barnvakt som man verkligen kan lita på, säger Frida Finér om sin företagsidé.

Hon har två döttrar: Alicia 2 år och Elvira 3,5 år och vet både hur tiden kan vara svår att få ihop, och hur viktigt det är att känna förtroende för den som tar hand om de små guldklimparna. För att hitta sina barnvakter vänder hon sig till universitetet i Linköping och Norrköping, främst till pedagogutbildningar, men andra som har erfarenhet som exempelvis au pair är också attraktiva som barnvakter. Hon föreläser på universitetet och skickar ut info. Nu börjar barnvaktspoolen närma sig ett fyrtiotal som förutom i Linköping och Norrköping även huserar i Mjölby och Tranås. Finspång och Motala ligger i blickfånget.

– Det finns knappt några östgötabaserade företag som utför barnpassning, så jag får se till att göra mig synlig. Jag skulle vilja hitta ännu fler barnvakter i Östergötland, och har drömmar om att växa utanför länets gränser. Det viktiga är dock förstås att hitta rätt personer.

Ordentlig koll

Frida är väldigt noggrann i sin rekryteringsprocess, och förutom att uppvisa belastningsregister, erfarenhet och referenser behöver de visa att de är lämpliga och älskar att jobba med barn.

– Jag kräver tidigare erfarenhet av att jobba med barn. Har man fler språk och speciella intressen som går väl ihop med barnen är det ett extra plus, när jag avgör vem som passar vart. Familjen får komma med önskemål om de till exempel behöver någon lugnare eller någon energisk, om de vill ha någon som kan spela fiol med barnen eller om de som bott utomlands vill hålla fast i ett språk barnen börjat lära sig. Jag har en familj i mitt register som bott i USA, och vill att barnen ska lära sig engelska.

Barnvakterna ser det som ett extrajobb i linje med utbildningen, som de flesta tycker är så roligt så det knappt känns som ett jobb. De kanske hämtar barnen, lagar mat och umgås tills föräldrarna kommer hem vid åttatiden. Nu och då kommer det in rena nannyuppdrag där kunder behöver barnvakt under hela dagarna, eller barnvakt över natten för de som har nattjobb eller reser i tjänsten. Målet är att familjen endast ska ha en och samma barnvakt till sina barn för att skapa en nära relation och trygghet, både för barn och föräldrar.

– Det är värdefullt för föräldrarna att komma iväg på tu man hand någon gång nu och då. För att sedan komma hem till barnen som haft jätteroligt med sin barnvakt.

Sa upp sig

Fram till i maj i år jobbade Frida heltid på en revisionsbyrå, men drev redan då Plustid på sidan om tillsammans med sin man Markus Finér och deras kollega Henrik Krohn. De kom till en punkt där de kände att de antingen måste satsa, anställa någon ny eller lägga ner.

– Och lägga ner fanns inte på kartan, våra tjänster behövs verkligen, jag tror på detta. Så jag lämnade anställningens trygghet och började satsa helhjärtat på Plustid. Inkubatorverkamheten Wahlink såg tillväxtpotentialen så jag fick ha kontor här gratis i sex månader, billigare i sex månader till, och efter det får man sitta här till fullpris, i företagshotellet intill. Det finns en stor chans att det blir så, jag trivs otroligt bra här, säger hon och berättar hur stor glädje och nytta de har av varandra.

– Det är till exempel en reklambyrån här i bortre ändan. Det är de som tagit fram min grafiska profil och hjälper till med trycksaker.

Drar av rut

Något annat som är bra för kunden är att tjänsten berättigar rut-avdrag, som med en gång justeras på fakturan. Däremot är det osäkert om rut-avdraget får vara kvar för läxhjälp, en service som med stor fördel kombineras med barnpassningen. Pedagogbakgrunden hos barnpassarna kommer då till sin rätt.

– Jag får kombinera allt jag tycker om, och har stor nytta av min nyligen slutförda ekonomiutbildning. En ekonom brukar anses lite introvert men det är inte jag. Jag är verkligen nöjd, jag har kastat mig ut i det okända med lyckat resultat, säger Frida lyckligt.