• Björn Lindblom, en engagerad frimurarbroder. Foto: Dennis Petersson

Frimurarna bjuder på bad

Svenska frimurarorden har en stor och omfattande verksamhet i Linköping. Genom sin Caritasgrupp bjuder man nu in till fri badningen på Tinnerbäcksbadet den 13 juli och alla är välkomna.

Björn Lindblom är en engagerad frimurare på många sätt. Han är sekreterare i den nu 20-års jubilerade logen Den Gyllene Cirkeln och han är även mycket aktiv i den Caritasgrupp, som sysslar med välgörenhet, i Linköping.

USA, Thailand eller inget alls

– Jag satt hemma och tänkte en dag att här sitter man och småbråkar om man ska åka till USA eller Thailand på semestern när det finns barn här i Linköping som inte kommer ifrån stan på sommaren och kanske inte ens har till mat för dagen. Då är väl det minsta vi kan göra att öppna upp Tinnis för en dag och sätta lite guldkant på tillvaron.

Alla badsugna välkomna

Det här blir andra gången som Linköpingsfrimurarna bjuder på bad. Förra gången kom det närmare 1 500 personer och det roliga är att badet är öppet för vem som helst. Björn Lindblom berättar:

– Att ge någon en fribiljett blir bara fel och dumt. Vi ska heller inte göra skillnad på folk och folk. Därför har vi bestämt att den som vill får komma. Det var särskilt kul första gången då en familj från USA kom och blev lite häpna över att "frimurarna gjorde sånt här". Men det är ju precis det vi ska göra. Att hjälpa till och göra samhället än lite bättre, menar Björn Lindblom avslutningsvis. Den 13 juli kommer han stå där tillsammans med flera frimurarbröder och hoppas på många badande, bra väder och en fin stund i plurret.

 

Frimurarna i korthet:

Svenska Frimurare Orden, SFMO, är Sveriges äldsta ännu verksamma ordenssällskap och startade i mars 1735. SFMO är en självständig del av det internationella frimureriet och arbetar efter det Svenska systemet. Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Frimurare Ordens höge beskyddare. Frimureri har rötter i 1600-talets England och Skottland och har till syfte att verka för mänsklighetens förbättring och förädling genom att främja ödmjukhet, tolerans och barmhärtighet samt att visa detta i ord och handling. Årligen delar Svenska Frimurare Orden ut cirka 30 miljoner kronor till behövande, kulturella ändamål och till medicinsk forskning inom framför allt pediatrik och geriatrik.