• Studie- och yrkesvägledaren Johanna Milsten gör vad hon kan för att underlätta för eleverna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Pontus Roos vill bli programmerare eller ingenjör och ska läsa teknik. Foto: Kajsa Nilsson
  • På Bildningscentrum Facetten finns gymnasieprogram med golfinriktning. Det läser Thea Waern och Rasmus Rudh. Foto: Kajsa Nilsson
  • Cornelia Sörman fick svara på många frågor under gymnasiemässan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det lutar åt samhällsprogrammet för Axel Mossberg. Foto: Kajsa Nilsson

Fullt hus på gymnasiemässan

Alla utrymmen i Konsert och kongress fylldes snabbt av ungdomar och deras föräldrar så snart gymnasiemässan öppnade dörrarna i lördags morse. Överallt stod ivriga elever och lärare redo att svara på frågor från niondeklassarna.

Senast den 15 februari ska ansökan till gymnasiet vara inlämnad. I lördags arrangerades gymnasiemässa i Linköping för att räta ut frågetecken och ge inspiration till 2015 års nya gymnasister. Det är mycket att ta ställning till för 15-åringarna, men som stöd finns studie- och yrkesvägledare på alla skolor. Johanna Milsten arbetar på Ånestadsskolan och Ekholmsskolan.

– Vi erbjuder samtal och går ut med information till niondeklassarna. Det viktigaste är att eleverna väljer skola och program efter eget intresse. Valet är deras, även om vissa påverkas av vad kompisar och föräldrar tycker. Det går att välja taktiskt för att komma in på specifika program på högskolan men alla gymnasieprogram är högskoleförberedande, säger hon.

Bra lärare

Cornelia Sörman representerar Berzeliusskolan, där hon läser naturvetenskapliga programmet med samhällsinriktning. Iförd fadderoverall står hon och svarar på alla tänkbara frågor om hur det är att läsa på gymnasiet.

– Vi har tre naturprogram; natur/natur, natur/sam och natur/spets. De som läser spetsprogrammet börjar läsa första gymnasiematten redan i nian, förklarar hon när frågan kommer upp.

En förälder undrar hur lärarna är.

– De flesta lärarna är väldigt bra, konstaterar gymnasisten.

Golf i Åtvid

Lite längre bort står Thea Waern och Rasmus Rudh från Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg. De läser golf/ekonomi och trivs bra.

– Jag har flyttat hit från Dalarna och bor i en lägenhet i Åtvidaberg, säger Rasmus Rudh.

Thea Waern pendlar från Linköping, men ska snart flytta till Åtvidaberg.

– Mycket golftid försvinner när jag pendlar. Det blir så mörkt på kvällen. När man läser en idrottsinriktning krävs mycket eget ansvar för att planera sin tid. Men vi har också schemalagt för golfträning två förmiddagar i veckan, säger hon.

Svårt val

Pontus Roos läser NO-profil på Berzan och tycker att gymnasievalet är svårt.

– Jag siktar mot teknikhållet, senare vill jag bli programmerare eller ingenjör. Just nu står det mellan Realgymnasiet, Fria Läroverken och Berzan, säger han.

Axel Mossberg läser på Engelska skolan och är intresserad av samhällsvetenskapliga programmet till gymnasiet.

– Det är bra att få veta mer om alla skolor genom mässan. I dag kollar jag runt och är nog mest intresserad av Klaragymnasiet eller Folkungaskolan, säger han.