• Nu får det vara slutfuskat menar Helena Balthammar. Foto: Tommy Pettersson

Fusk bland populär förslagslåda

När Linköpings kommun införde Linköpingsförslaget istället för Medborgarförslaget blev detta snabbt populärt. Nu visar det sig att det förekommit röstfusk bland förslagen. Detta ska nu vara åtgärdat enligt borgmästare Helena Balthammar.

Linköpingsförslaget är ett annat namn för e-förslag eller e-petition, vilket innebär att förslaget publiceras på kommunens webbplats så att andra kan stödja och kommentera det. Detta infördes den förste februari i år och blev direkt en succé. Under de tre första dagarna lämnades nio förslag och idag finns det totalt 93 förslag på kommunens webbplats. De förslag som är särskilt heta är markerade med en eld framför sig, vilket innebär att de har fått många röster och kommentarer på kort tid.

Rolig framgång. Tråkigt med fusk

– Det är så roligt att det blivit en framgång. Det finns även en skillnad mot hur Medborgarförslaget var utformat så alla som besöker Linköping kan lämna ett förslag även om man inte är skriven i kommunen. Nu visade det sig att några förslag har fått ett missvisande röstningsresultat på grund av så kallade robotröster, vilket innebär att röster genereras automatiskt från en dator. Dessa röster har identifierats och raderats från de aktuella förslagen. Det krävs 100 röster för att ett förslag ska handläggas av kommunen. De aktuella förslagen når handläggning även utan dessa robotröster, säger Helena Balthammar i en kort kommentar. Röstningssystemet har justerats för att motverka att detta återupprepas.