• Sahar Khalili är en av initiativtagarna bakom turneringen och tror att arrangemanget går att utveckla ytterligare. Foto: Dennis Petersson
  • Tempot var högt när lagen ställdes mot varandra i Linköpings sporthall. Foto: Dennis Petersson
  • Ett av lagen var Sedaghat, som betyder vänskap. Fr. v. Maisa Jooga, Said Nazer Mousavi, Bager Barbari, Qorbah Hagdavi, Reza Mousavi och Sadeq Mousavi. Foto: Dennis Petersson

Futsalturnering med stor betydelse

Passningar, skott och tekniska finesser. Det rådde futsalfeber i Linköpings sporthall när KFUM återvände med sin succéturnering för ensamkommande flyktingbarn. 16 lag från hela Östergötland deltog i tisdagens spännande batalj. "Jag tror att det här går att utveckla ännu mer", säger en av initiativtagarna Sahar Khalili.

När flyktingströmmarna var som allra störst kände KFUM Linköping att de var tvungna att agera. De ville arrangera aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn, och när en lucka dök upp bland hallbokningarna fick ungdomsrådet den perfekta idén, de skulle arrangera en futsalcup. Initiativet blev en stor succé, och under tisdagen var det dags för den andra upplagan av turneringen.

– Tanken var aldrig att turneringen skulle vara något vi anordnade varje år, men när det gick så pass bra kände vi att det var klart vi skulle prova igen. Att det inte blev i december, som förra året, utan under höstlovet, var helt enkelt för att det passade bäst, säger verksamhetssamordnaren Sahar Khalili och fortsätter:

– Jag gick ut med informationen ganska sent, men trycket har varit så högt att jag varit tvungen att säga nej till vissa lag. 16 stycken var det vi fick plats med den här dagen.

Boenden bjuds in

Lagen kommer från boenden runt om i hela Östergötland och gör upp i fyra grupper, innan det är dags för det avgörande slutspelet. Hallen sprudlade av talang under årets upplaga och ungdomarna bjöd på flera underhållande futsalmatcher.

– Stämningen var helt otroligt bra. Ibland kanske man kan tänka att fotboll och sport överlag är ganska aggressivt, men deltagarna vet vad som gäller. Att se så många här i hallen som tillsammans bidrar till en god stämning är helt underbart, man blir varm i hjärtat, säger Khalili och fortsätter:

– Jag tror att det här går att utveckla ännu mer och jag tror verkligen på en samverkan mellan flera föreningar. I slutändan vill ju att det här ska leda till att ungdomarna ska kunna slussas in i föreningslivet. 

Bra för vänskapen

Förra året var Sadeq Mousavi och Said Nazer Mousavi med i det vinnande laget, därefter fick de chansen att träna med Linköpings allsvenska futsallag. I år var de tillbaka med sitt lag Sedaghat, som på svenska betyder vänskap. De tycker att turneringen är ett bra initiativ.

– Det är jätteroligt, vi har inte så många andra aktiviteter att delta i, så det här är ett bra sätt att träffa nya kompisar. Vi är ensamma här i Sverige, vi har inte våra familjer här, så det är viktigt för oss, säger kompisarna som båda kom från Afghanistan för ett år sedan.