• Mia Karlsson och Pia Olsson utanför den nya second hand-butiken Hans och Greta som ligger på Industrigatan. Foto: Emma Garzon
  • Textilier i Repris, som är en av Kooptjänsts verksamheter, tillverkar dessa kreativa väskor av cykelslangar, bilbälten och etiketter. Väskorna kommer bland annat säljas på Hans och Greta i Linköping. Foto: Emma Garzon

Fynda gamla ting i ny butik

Den 11 april slår en ny second hand-butik upp portarna. Hans och Greta, som är en av Kooptjänsts verksamheter, finns även i andra städer och alla butiker har blivit omåttligt populära.

Hans och Greta öppnade först i Finspång och nu har det sociala företaget Kooptjänst även second hand-butiker i bland annat Norrköping och Tranås. I dagsläget pågår renoveringen av lokalen på Industrigatan i Linköping, och i april kan även Linköpingsborna fynda kläder och barnartiklar på Hans och Greta. Butikerna kan dra nytta av varandra på så sätt att det som inte säljs i till exempel Finspång kan skickas till Linköping så att butiken får nya saker. Kunderna kan lämna in kläder och barnartiklar i butiken, och om de säljs vidare får kunden 40 procent att försäljningspriset. Resterande procent går till Kooptjänst för att betala bland annat lokal och lön till de anställda.

– Då kunderna får tillbaka pengar kan vi ha en högre standard på kläderna, med lite mer inriktning mot vintage, förklarar verksamhetsledaren Pia Olsson och tillägger att allt som lämnas i butiken ska vara helt och rent.

Resurser hos varje människa

Till en början kommer Hans och Greta anställda fem personer som redan arbetar inom Kooptjänst. Men målet är att fler så småningom ska få jobba i butiken. Kooptjänst arbetar med att hjälpa fler människor ut i arbetslivet genom att erbjuda praktik och arbetsträning.

– Vår grundvision är att hos varje människa finns det resurser. Det är jättehäftigt att kunna anställa personer som har stått långt bort från arbetsmarknaden och sedan se dem blomma. Nästa steg är att de kan gå vidare till ett annat arbete utanför Kooptjänst, det är självklart tråkigt för oss att de slutar men samtidigt är det ett väldigt bra betyg, säger Pia Olsson och Mia Karlsson som verksamhetsledare i Linköping.

Kreativa väskor

En annan verksamhet inom det sociala företaget/arbetskooperativet är Textilier i Repris som tillverkar produkter från begagnade kläder och andra material. De använder kläderna som inte går att sälja på Hans och Greta, och resten av kläderna skänks bort om inte kunden vill ha tillbaka dem. Sömmerskorna visar stolt upp flera väskor som de bland annat har tillverkat av etiketter, cykelslangar och bilbälten och berättar att de även kommer finnas till försäljning på Hans och Greta i Linköping. Dessutom utför de ändringssömnader och lagning av kläder och textilier, bland annat brud- och balklänningar.