• IFK Norrköpings Mirza Halvadzic, Filip Dagerstål, Gentrit Citaku och Linus Wahlqvist är uttagna till EM-truppen. Foto: Kajsa Nilsson

Fyra Norrköpingskillar i EM-truppen

Nu är förbundskaptenen Claes Eriksson färdig med arbetet att ta ut truppen för P19 Elite round, EM-kvalet i Norrköping och Åtvidaberg nästa vecka. Fyra Norrköpingskillar fick plats i fotbollslaget som ska representera Sverige på Nya Parken och Kopparvallen i slutet på mars.
Av de 18 killar som utgör truppen var 15 med och tog hem bronsmedaljen i U17-VM 2013. Gänget är tight och ser fram emot att få ta på sig de blå och gula färgerna.

– Vi har känt varandra hur länge som helst och skulle kunna spela match direkt, vi är som en familj, säger mittfältaren Mirza Halvadzic men tillägger att de nog behöver träffas innan kvalmatcherna för att svetsa ihop laget ytterligare. Till vardags spelar han i IFK Norrköping liksom kompisarna Filip Dagerstål, Linus Wahlqvist och Gentrit Citaku som också är uttagna till EM-truppen.

Inspirerande för yngre

Arrangörerna från Svenska fotbollförbundets sida ser positivt på samarbetet med Norrköpings kommun. Mathias Eriksson och Christian Thunholm är evenemangsansvariga på förbundet och lyfter förutom samarbetet fram den utbildande aspekten av EM-kvalet.

– Vi hoppas på ett stort intresse bland yngre spelare. Allt är väldigt öppet, Classe vill ha det så, säger de och syftar på träningar. Att få se äldre spelare ger inspiration till de yngre.

Generellt hoppas man på mycket publik till de sex kvalmatcherna. För Sveriges del är den inledande matchen mot Litauen viktigast.

– Går det inte bra i den matchen får vi det svårt. Vi måste ha fokus på den matchen, ha koll på hur Litauen spelar och vara väl förberedda, säger förbundskaptenen Claes Eriksson.

Bra arbete i klubbarna

Sverige är för tredje gången i rad vidare till omgång 2 i Elite round och är rankad på plats 15 på UEFA:s U17-lista och plats 24 på U19-listan. Claes Eriksson tycker att det bedrivs bra arbete ute i klubbarna och menar att Sverige är bättre än någonsin inom ungdomsfotboll.

– Det är kul att ha arrangemang på hemmaplan med fina konstgräsplaner på Parken och Kopparvallen, säger han.

Norrköpings fotbollskultur

Sportentusiasten Johan Bergerfalk på Upplev Norrköping ser fram emot fotbollsfesten vid EM-kvalet.

– Med den fotbollskultur vi har i Norrköping så tror jag att det är viktigt att ta hit sådana här arrangemang. Gör vi ett bra jobb med ett förbund sprids det att det fungerar i Norrköping. Kommunen måste vara ett verktyg för att det ska göras på bästa sätt, säger han.