• Anette Ählström och Inger Berg Palmqvist ser till att ge service åt de som röstar. Foto: Tommmy Pettersson
  • Intresset för förhandsröstning var stort första dagen. Foto: Tommy Pettersson

Gå och rösta på söndag

Ett val som inte speciellt många bryr sig om är kyrkovalet. Hur som helst så rycker det allt närmre och nu uppmanar partierna att vi ska gå och rösta även i det valet.I förra veckan drog förhandsröstningen igång i vallokalerna i Linköping.

Söndagen den femtonde september ska vi som vill gå och rösta i tre olika val. Vi väljer till en riksnivå som kallas för Kyrkomötet, regionala nivån heter Stiftsfullmäktige och den lokala nivån är Kyrkofullmäktige. I år är det direktval till dessa organ på en och samma dag. Svenska kyrkan har drygt 5, 5 miljoner medlemmar och alla dess medlemmar som är över 16 år får faktiskt rösta.

Viktigt val

Förra gången det begav sig, år 2009 röstade endast 700 000 personer eller cirka 12 procent av de röstberättigade men i år hoppas alla att det ska bli fler som bryr sig om kyrkovalet. Vallokalen för förhandsröstningen i S:t Lars församlingsexpedition öppnade förra måndagen klockan 12 00 och klockan 14 00 hade reda 23 personer röstat under första dagen.

– Det är svårt att säga någonting om hur många som kommer att rösta i kyrkovalet men idag har vi haft många som varit här, berättar Anette Ählström som tillsammans med Inger Berg Palmqvist bemannade vallokalen under veckan.

Din röst efterfrågas

Förhandsröstningen pågår fram till den 11:e september på S:T Lars församlingens expedition sedan är ju själva valdagen på söndag den 15:e september. Intresset har aldrig varit överdrivet stort. För lite politik och ideologi säger en del. Trots allt är vi ju många svenskar som är medlemmar i Svenska kyrkan och vi betalar en kyrkoavgift, så varför inte rösta om hur de pengarna ska användas. Kyrkan äger skog, mark och andra värdefulla egendomar. Man förfogar också över en stor kulturhistorisk skatt i form av byggnader och musik som är väl värd att vårda.