• Wivi-Ann Heurlin Krantz håller i taktpinnen för årets Woman in red för elfte gången. Foto: Fanny Miles
  • Fairtrade-armbandet med Woman in reds emblem. Foto: Fanny Miles

Galan för kvinnohjärtat

Kvinnohjärtat står i centrum då galan Woman in red arrangeras för elfte året i ordningen. På internationella kvinnodagen, den 8 mars, håller 1,6 miljonerklubben & 2,6 miljonerklubben i galan på Garden i Linköping.

Bakom galan i Linköping står den alltid lika engagerade Wivi-Ann Heurlin Krantz.

– Vi sätter fokus på kvinnohjärtat och samlar in pengar till hjärtforskningen på kvinnor, berättar arrangören.

Utställare och underhållning

Galan innehåller bland annat utställare, lotteri, föreläsningar, middag och underhållning med musikerna Lise och Gertrud.

– Jag brukar rikta in mig på olika teman vare år. I år koncentrerar vi oss på hjärtat och tandhygienen, hur hjärtat påverkas efter bröstcancer samt kombinationen mat – hjärta. För hela Sverige är det temat hjärtat och övervikt, säger Wivi-Ann Heurlin Krantz.

Drabbas senare

Forskningen har utgått från mannen. Dock drabbas kvinnor av hjärtsjukdomar i regel tio år senare i livet än män. Detta innebär att sjukdomsbilden dessutom handlar om en äldre person, vilket bara det kan medföra andra komplikationer.

För forskning kring kvinnohjärtat

Woman in red-galan drog i fjol in 36 000 kronor till fonden Kvinnor och hälsa där man kan ansöka om forskningsanslag. Att galan äger rum just den 8 mars är givetvis ingen slump.

– Jag håller mig gärna omkring den 8 mars och gärna i början av veckan för då tenderar fler att komma, säger Wivi-Ann Heurlin Krantz och tillägger att hon brukar ligga sömnlös de sista nätterna inför galan.

– Budskapet är viktigt men rent arrangörsmässigt är det många delar som ska klaffa och samspela. Varje år tänker jag att jag nog ska ta en paus men i efterhand är det så roligt och många är tacksamma över att galan hålls. Då känns det värt det.

1,6 miljonerklubben & 2,6 miljonerklubben

1,6 miljonerklubben grundades 1998 av Alexandra Charles. Syftet var att hitta förutsättningar för en mer jämlik vård och forskning. Bakgrunden till klubben berodde på att forskningen var mansdominerad. Namnet kom av att de då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. I dag har 2,6 miljonerklubben lagts till för de yngre kvinnorna.

Källa: 1,6 miljonerklubben