• Johan P Melefors vid några ”tyngre dyrgripar”, bland annat Johan Krouthén. Foto: Tommy Pettersson
  • Robert Hilmersson ställer ut sina verk hos Galleri Melefors. Foto: Tommy Pettersson

Galleri, förmedlingsgalleri och konsthandel

Galleri Melefors är förmodligen en ny företeelse på linköpings konsthimmel. Vd för Svenska Auktionsbyrån Johan P Melefors har startat ett galleri, förmedlingsgalleri och konsthandel i en och samma lokal.

 Galleri Melefors öppnade i mars på Platensgatan och där förmedlar man konst i och utanför Sverige i nära samarbete med konstmarknaden, konstnärer, privatpersoner samt olika auktionshus.

Pågående utställningar

När vi besöker galleriet pågår två olika ”utställningar”. Robert Hilmerssons färgsprakande sociala skildringar och politiska betraktelser. Även konstnären Jan Naliwajko från Litauen samsas med galleriets konstverk. Johan P Melefors är en hemvändare.

–  Jag flyttade ifrån Linköping på 1980 -talet upp till Stockholm men återkom 2006 och har varit staden trogen sedan dess, berättar Johan och fortsätter.

– Hos oss kan man både köpa och sälja konst av etablerade konstnärer från olika tidsepoker. Vi söker gärna efter den målning du letar efter genom vårt nätverk, alternativt hittar vi köpare till ditt konstverk.

Multipel verksamhet

Det är inget nytta att man Förmedlar konst, Arrangerar utställningar och vernissage. det är heller inget nytt att företag värdera konst för försäljning och försäkringsfrågor eller hjälper till att köpa och sälja genom auktion men kombination som Hemvändare Johan P Melefors skapat känns ändå som någonting nytt i Linköping.