• Konst i krogmiljö är ett nytt koncept hos Stångs Magasin.

Galleri i restaurangmiljö

Just nu pågår en fotoutställning av Daniel Cohn i Linköping. Inget konstigt med det. Linköping har väldigt många gallerier och utställningslokaler och vår samtida konst får ett stort utrymme.

Det som istället är lite anmärkningsvärt är att Daniel Cohn, som är en uttrycksfull ung fotograf, ställer ut i en restaurang.  Det är inte ovanligt att det hänger originalkonst från regionala konstnärer i stadens olika restaurangmiljöer. Men det faktum att man dessutom har möjlighet att köpa den upphängda konsten känns som lite nytt.

 Nya förmågor

Just den konstellationen - krog plus galleri  - är vad man provar i Stångs Magasin just nu. I den aktuella utställningen som heter ”Mountains” hänger ett antal  tankeväckande fotografier.

– Vi tycker att det är spännande med utställningar i en levande miljö och extra roligt att visa konstnärer som kanske aldrig annars får synas. Vi har visat lokala förmågor och det är flera inplanerade. Responsen har varit enormt positiv bland våra gäster, säger Sara Weinhandl som är ansvarig för utställningarna och fortsätter:

– Daniel Cohn är en härlig naturälskande kille från Stockholm med en spännande historia. Fotografierna i Mountains är från olika delar av världens tak i gråa toner. Målsättningen för honom har varit att med digital teknik fånga den analoga känslan. Alla fotografier är limiterade till en upplaga av sex exemplar.

Barn i början

Sara Weinhandl och Stångs Magasin är i början på en resa men man har ändock hunnit sätta upp fem olika konstutställningar sedan man tog över restaurangverksamheten.

– Ja, det börjar bli allt mer seriöst nu. Vi planerar tre utställningar till under året. Det hela började med att det var en konstnär som hängt här förut när vi tog över verksamheten. Vi får också förfrågningar från konstnärer som vill ställa ut för att de tycker om vår miljö och exponeringen, berättar Sara Weinhandl, väl medveten om att det finns mycket att lära.

– Jag har ett genuint intresse  men inte ett grundligt kunnande; därför lär jag mig hela tiden i verksamheten.

 

Fakta om konstnären:

Daniel Cohn åkte till New York City under 2010 och hittade passionen för fotografi. Han arbetade som fotoassistent under ett år och återvände till Sverige som frilansfotograf. Idag har Cohn en studio i centrala Stockholm. En av Cohns stora inspirationskällor är den amerikanske Ansel Adams, känd för sina svartvita fotografier på nationalparker i USA. Cohn har tidigare haft två utställningar i Stockholm som båda blev väldigt uppmärksammade.