Gammalt bildmaterial på nätet

Ta del av Linköpings forna bildskatt hemma vid datorn

Flygvapenmuseet går in i den digitala eran. Sedan i går kan vem som helst med internetuppkoppling ta del av deras fotosamlingar via nätet, när 2 000 avfotograferade föremål och arkivbilder från svunna tider blev sökbara på digitaltmuseum.se.

–Digitalt museum är ett bra sätt att visa upp våra samlingar för allmänheten, som ofta efterfrågar material som saknas i utställningarna, säger Rickard Lindqvist, intendent på Flygvapenmuseum.

Hjälpa till att känna igen

På digitaltmuseum.se har varje objekt ett kommentarsfält, vilket är till stor hjälp vid identifiering, historik och dokumentation kring föremål de inte vet så mycket om.

– Min förhoppning är att vi får många kommentarer med framförallt personliga minnen kring föremålen. De blir så mycket mer levande då.

Fokus ligger på textilsamlingar, flygplan och uniformer, och snart är även en vapensamling på kommande. I dagsläget finns 2 110 objekt upplagda, men siffran ökar hela tiden. Målet är högt satt.

– Tanken är att vi ska tillgängliggöra hela arvet från det svenska flygvapnet på det här sättet. Inom ett par år ska allt vara utlagt.

Digitaliseringen sysselsätter fyra personer: tre heltidsarbetare och en extraanställd intendent.