• Den stolta slaktaren Mikael Sundman. Foto: Stefan Hedström
  • Här säljs det det hästkött. Foto: Stefan Hedström
  • Närproducerade vaktelägg. Foto: Stefan Hedström
  • I disken finns det mesta att välja mellan. Foto: Stefan Hedström

Gårdsbutiken månar om djuren

Närproducerad helhetsbild

Den i Östergötland kända Basunda gård i Kinda har nyligen expanderat med en köttbutik med namnet Gårdsbutiken i Hjulsbro. Där säljs det endast närproducerat kött och andra ekologiska matvaror.

För att förstå Gårdsbutiken måste man börja i Basunda gård som ägs utav bröderna Ulrik och Jonas Saanum. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1933.

Basunda gård

Gården har ett gårdsslakteri för både vilt och tamt, vilthäng med bland annat jak, kronhjort och dovhjort, och marker där jägare kan jaga och fiska. Det finns även ett vandrarhem i Bjurfors där jägarna kan inkvartera sig. Från den miljön det mesta av köttet, men även från andra östgötska skogar där djuren har behandlats väl.

- Det var det som var tanken när delägarna Ulrik Saanum och Mathias Franzén startade butiken, är att ha en lugn miljö för alla inblandade för att få ut så mycket mervärde som möjligt, berättar den anställde och dedikerade slaktaren, Mikael Sundman.

Välja sida

Men, är att handla närproducerat bra kött en klassfråga. Mikael Sundman menar att en attitydförändring skulle minska priserna.

– Svenska folket måste äta svenskt kött, vi vet inget om hur djuren behandlats utomlands. Det enda vi vet är att det är billigt. På grund av deras låga priser och att vi följer de svenska lagar som gör att djuren får må bra, blir självklart priserna högre med svenskt kött. Skulle svenskarna börja handla närproducerat, skulle man konkurrera ut dåligt kött på marknaden och priserna för bra kött skulle minska, menar Mikael Sundman.

Butiken

Det som butiken kommer att sälja är i huvudsak nöt- och viltkött, men det finns en hel del annat att välja mellan.

– Vi vill ha den gamla skolans köttbutik, där man endast säljer lösvikt över disk. Lite mer annorlunda som vi kommer att sälja är jak som är en riktig delikatess. Även häst säljer vi, vilket en del reagerar på, men de flesta är verkar nöjda med att det finns att köpa. Sedan tar vi in andra ekologiska produkter, som till exempel sylt, mjöl och vaktelägg med mycket mera, avslutar Mikael Sundman.