• Gustaf Eriksson på Länshem är en erfaren mäklare när det gäller att sälja jordbruksfastigheter och gårdar. Foto: Tommy Pettersson
  • Gårdar är hårdvaluta i länet. Foto: Lena Dahlberg

Gårdsmarknaden het i länet

Gustaf Eriksson på Länshem är kanske länets mest erfarne mäklare då det gäller att sälja jordbruksfastigheter och gårdar. Marknaden för detta är glödhet i Östergötland förstår man efter en kort pratstund med honom.

Östergötland är ett jordbrukslän med både djupa skogar och milslånga slätter som slutar långt borta i horisonten. Här går oftast gårdarna i arv från far till son eller om det finns en hågad dotter som är villig att driva släktgården vidare.

– Det är ganska sällan som jordbruksfastigheter i den här delen av länet kommer ut på marknaden. Efterfrågan är större än tillgången, berättar Gustaf Eriksson som är mäklare på Länshem i Linköping men arbetar över hela länet.

Fem år eller mer

Att sälja en gård med både skog och jordbruksmark ställer lite andra krav än när man säljer, låt säga, en villa. För det första så är ledtiderna betydligt längre. Gustaf Eriksson berättar att det finns fastigheter som nu är till salu där den första kontakten togs för både fem och tio är sedan.

– Många har ägt sina gårdar länge och kanske i generationer. Då kan det vara svårt att ta ett beslut om att sälja men min upplevelse är att när man väl bestämt sig så brukar det gå lätt. När man sedan ska sälja gården rent praktiskt så handlar det om att styla den som en villa eller lägenhet eller i alla fall snygga upp och röja lite i ladugårdar och andra byggnader. Man brukar inte ha öppna visningar men jag tycker inte det är helt fel att ha sådana då den eventuella köparen ofta finns i grannskapet, säger Gustaf Eriksson.

Bästa året

– Mitt bästa år som mäklare var 2014 då jag sålde 39 gårdar. Något medelpris går inte att komma med men en hektar jordbruksmark ligger på 300 000 kronor. Vilket självklart gör att det blir väldigt dyrt att förvärva en gård. Att göra som min far och starta upp ett jordbruk från grunden är idag nära omöjligt om man inte har kapital i ryggen. Är man en ungdom som nyss gått ut Vretaskolan blir det stopp om man går till banken om man inte har, låt säga, fem miljoner som kontantinsats. En mindre gård som ska gå att leva på kostar i runda slängar mellan 15 till 20 miljoner. Ja, du fattar själv att det inte riktigt går ihop.