• Musikglädje och ansiktet utåt. Det är så man minns gårdsmusikerna i Gamla Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Gårdsmusikanterna får sparken efter 33 år

De populära gårdsmusikanterna i Friluftsmuseet Gamla Linköping, Lasse Ström och Jacek Malisz, har i 33 år glatt och roat besökare från hela världen med sin musik. Nu är det dock slut med musiken på gatorna i Gamla Linköping då man i ett mejl berättat att deras tjänster inte längre behövs.

Det är klart att Lasse Ström är besviken och ledsen. Det behöver han inte säga, det syns på hela honom.

– Jacek, min musikerkollega, har varit aktiv här uppe sedan 1983 och jag kom in några år senare, berättar Lasse Ström när vi ses på hans, numera före detta, arbetsplats. Här har man underhållit besökare från hela världen, varit med på 100 000-tusentals bilder, otaliga tv-program och reportage i tidningar världen runt. Bättre ambassadörer för Gamla Linköping och Linköping kan man nog inte få. På grund av detta fick också Lasse och Jacek kommunens honnörsstipendium 2007, något Lasse Ström värderar otroligt högt och ser som ett kvitto på att det de gjort har betytt något.

Fick sparken via mejl

– Det känns inget vidare att få ett mejl där det står att man efter 33 år inte är önskvärd och att man nu måste bortprioritera oss på grund av ekonomiska orsaker. Vi kostar för de 40 dagar vi nu spelar 80 000 kronor inklusive sociala avgifter. Det är väldigt lite pengar och något av ett specialpris. Sedan har, av olika skäl, vår arbetstid sänkts. Förr om åren spelade vi 90 dagar mellan den 15 maj och den 15 augusti. Under några år har Kulturskolan spelat och det har vi självklart varit positiva till. Men som jag förstått det så ska de inte heller vara med i sommar, berättar Lasse Ström.

Ragnar Dahlberg säger ifrån

TV-profilen Ragnar Dahlberg kommer förbi. Han har visserligen sålt sitt kafé men fungerar både som en mentor åt de nya ägarna och sedan håller han i olika arrangemang på kaféet.

– Gatumusikanterna är verkligen Gamla Linköpings själ och hjärta, utan dem skulle det bli bra mycket tystare här, säger den legendariske tv-mannen som även han håller med om att Lasse och Jacek är de som folk minns från sitt besök i Gamla Linköping. Även Anders Moberg, projektledare i Föreningen Gamla Linköping, är övertygad om gårdsmusikernas stora betydelse för Gamla Linköping

– Deras reklamvärde är enormt och kan nog inte värderas i pengar. De är ansiktet utåt och de folk kommer ihåg. Någon vecka efter att jag fått mejlet om att vi inte längre var aktuella så ringer den aktuella tjänstemannen upp mig och frågar om jag fått mejlet och om jag har några frågor. Vad är det att förstå, vi är ju inte längre önskvärda.