• Alpackan ger inte bara en fin ull utan är även både gullig, ullig och har charm. Foto: Tommy Pettersson
  • Annica Jonsson på plats i sitt nystartade spinneri. Foto: Tommy Pettersson

Garnhärvan på Brinkgården

När mjölkproduktionen inte längre bär sig får man starta upp en ny verksamhet som, till exempel, ett spinneri. Det är vad Annica Jonsson på valt att göra och bara för någon vecka står hennes maskiner på plats i den nya lokalen.

Gården vi besöker ligger vackert på vägen mot Norsholm via Berg.

Vi svänger av mot Häggetorp och åker några kilometer tills vi kommer till Brinkgården där Annica Jonsson nu slår upp dörrarna till ett spinneri, dels för ull från de egna djuren men även från ull som privatpersoner lämnar in.

På hennes gård går det får och så ett 20-tal charmiga och nyfikna alpackor.

Ett charmigt kameldjur

– Ja, det är verkligen charmiga och har dessutom en mycket fin, bra och användbar ull, säger Annica Jonsson där hon möter upp strax utanför det nybyggda huset där de splitternya maskinerna har placerats.

– Jag fick hem de har maskinerna från Kanada bara för någon vecka sedan. Det var även en kille med som hjälpte mig i gång med dem. Det finns bara fem stycken sådana här "Minimillis" i Sverige, berättar Annica som nu tar steget fullt ut och tänker sig en sysselsättning på, nästan, fulltid med ull, garn och allt som hör till.

Hantverksgarn

– Även om det är maskinen som gör grovjobbet, så att säga, så är det här garnet hantverksmässigt framställt. Det är mycket som görs förhand och jag måste ställa in alla maskiner manuellt och efter ullens beskaffenhet. Sådant kan man inte lära sig utan det handlar om att skaffa sig erfarenhet, berättar Annica när hon sedan visar runt i det nya huset där det även finns både garn och en del färdiga produkter att köpa.

Lämna in din ull

– Vill man sedan lämna in sin egen ull och från sina egna djur så går det även bra och det är något som blir vanligare. I och med hur det avslöjas hur man runt om i världen hanterar de djur som ger oss ull så känns det som det blir allt viktigare att djurhållningen och hur man behandlar dem när ullen ska av för många människor, avslutar Annica Jonsson som även har hantverksföretaget Brink hantverk tillsammans med kollegan Åsa Fritzsche.

Detta är en alpacka:

Alpacka är ett kameldjur från Anderna som är besläktat med både dromedar och kamel. . Alpacka avlas för sitt mycket fina hår som ofta kallas alpackaull. Under Inkatiden avlades alpackor mycket målmedvetet för dess ull och man utvecklade 22 grundfärger och drygt 250 nyanser på alpackorna och man åstadkom ull än mjukare än den som finns numera.