• Peter Ahlborg sjunger på Stora Torget sin låt ’’FyFan Vad Jag Hatar SOC’’ som berättar om hans budskap och syfte.
  • Linköping är den tjugofjärde staden som Peter Ahlborg besöker. Foto:Rama Gerges

Gatuturné för hemlösheten i Linköping

Hur länge ska en individ behöva leta efter ett tak och en skön soffa att vila i? Hur länge ska man behöva bo på vandrarhem, härbärge, andrahandslägenheter eller hos en kompis?

Hur långt får man gå med hemlösheten, utanförskap och bostadsbrist? Det undrar Peter Ahlborg och många andra runt om landet. Han har skrivit låten ’’FyFan Vad Jag Hatar SOC’’ som förklarar allt han har gått igenom.

Peter Ahlborg

Peter Ahlborg är en man som har gått igenom mycket när det gäller hemlöshet och utanförskap. Han försöker hjälpa till genom att åka runt till svenska städer ochprotestera mot bostadsbrist med hjälp av en gatuturné där han sjunger om samhällsfrågor som hemlöshet och bostadsbrist.

Peter Ahlborg är född och uppvuxen Norrköping. Under tiden han växte upp var han inblandad i en del ungdomsbrottslighet. Men han blev aldrig inblandad i grova brott, utan det handlade mer om alkoholrelaterade problem.

Vuxenvärlden

De stora problemen inom vuxenvärlden började då han och hans fru skilde sig. Då hade han ingenstans att ta vägen, vilket ledde till hemlösheten. I samband med det dog Peters pappa, vilket gjorde att han drabbades av utmattningsdepression samtidigt som han började flytta runt till vandrarhem, och sedan den tiden har han inte kvalificerat sig till jobb.

– Många tror att problemen kan lösas, men statistiken visar att när man väl har hamnat i utanförskapet eller hemlösheten, så tar det massa år innan man kan lösa det, berättar Peter Ahlborg.

Nu bor Peter i vandrarhem i Uddevalla och är skriven för en bostad, men han känner för att ge upp hoppet om att hitta en bostad i Göteborg, eftersom han ser hur stor bostadsbrist det finns i städerna.

Upplevelser

Alla vi människor är beroende på ett eller annat sätt av pengar, fast att pengarna inte skapar oss eller allt det lyckliga och fina runtomring oss. Däremot kan man ta hjälp av pengarna för att skapa det, men fortfarande är det vi som skapar det vi tycker ser bra ut eller bekvämt.

När man lever på bidrag från staten så är man rätt beroende av det, och när man inte får det under bara en månad då går nästa allt fel. Hur kan det se ut om man lever utan bidrag i 120 dagar tillsammans med sin dotter? Det är vad som hände med Peter och hans dotter Josefine, 16 år gammal, för två år sedan då de blev vräkta. Han försökte hitta en lösning, han kollade runt på bostäder men det blev inget av. I stället hamnade de på härbärge i Göteborg, vilket kostade rätt mycket under bara en månad.

– Jag har inte haft andrahandskontrakt under många år, jag har flyttat runt till andrahandslägenheter mest i Göteborg, berättar Peter Ahlborg

Resa och karriär

Peters resa runt om i Sverige har tagit sin tid och Linköping är den 24 staden han besöker i Sverige för gatuturné om hemlösheten och bostadsbristen.

– Det gör jag för att jag själv under sju år till och från har varit en, förklarar Peter Ahlborg.

Peter skriver sina egna dikter som sedan blir till sånger. Han har gjort ungefär 100 låtar, och enligt honom så håller han på att få en karriär inom musiken. I låtarna berättar Peter mycket om sitt budskap om hemlösheten, men samtidigt sjunger han om sitt liv och sina upplevelser. Hans låtar finns på Youtube, och Peter har även en låt vid namn ’’FyFan Vad Jag Hatar SOC’’ på Spotify som han professionellt har spelat in med hjälp av Janne Schaffer på gitarr.

– Ibland tror man att sånt finns bara i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men nej det finns lika mycket och kanske lite mer bostadsbrist i mindre städer, berättar Peter om det han såg under sin resatill olika städer.

Planeringar

Peters planering inför nästa steg är att träffa statsministern och diskutera alla tips som han har fått under sin resa. Och innan han åker tillbaka till Göteborg vill han fortsätta åka runt till andra städer. Sist kommer han att anordna en stor avslutningdär han skaförsöka bjuda in medier, en kändis, och även politikerna i Göteborg och diskutera frågan om bostadsbrist.

Det långsiktiga projektet för Peter Ahlborg att få göra en film om det han har upplevt, samtidigt som han fortsätter åka runt hela Sverige, och boka in möten inom olika kommuner och berätta om de olika positiva lösningarna.