• Först och främst, var inte så stressad utan ta det lugnt och håll huvudet kallt så du inte ger tjuven en chans att plocka av dig ditt bankkort, plånbok eller handväska.Foto: Fanny Miles

Ge inte tjuven chansen i julhandeln

Nu råder högsäsong för ficktjuven. Julhandel, stress och mängder av dyra klappar är som att duka upp ett smörgåsbord åt en påpasslig tjuv.
Thomas Agnevik och Erik Thulin är båda erfarna poliser som numera arbetar med presskontakter och information. Varje advent och inför julhandeln får de många frågor om hur man ska lura tjuven och slippa bli bestulen på klappar, kort och pinkoder.

Ta det lugnt


– Först och främst, var inte så stressad utan ta det lugnt och håll huvudet kallt så du inte ger tjuven en chans att plocka av dig ditt bankkort, plånbok eller handväska. När man är stressad är det lätt hänt att man glömmer sin handväska i kundvagnen till exempel, berättar Thomas Agnevik. Erik Thulin tillägger att man även ska se upp med att ha julklappar ligga öppet i bilen. Istället bör man tänka på att täcka över dem på något sätt.

Lämna inget kvar

– Vi hade nyligen två fall där man lämnat handväskan kvar i bilen medan man gick iväg för att lämna kundvagnen och då var tjuven framme och tog den, berättar Thomas Agnevik som menar att man hela tiden bör vara på sin vakt. Tjuven är nämligen expert på att välja ut den som ser mest stressad ut och sedan slå till.

De båda polismännen menar även att det är viktigt att se upp när man handlar på nätet, vilket allt fler väljer att göra, och även i butik. Att skydda sin pinkod till bankkortet är självklart även när man handlar på nätet vill både Agnevik och Thulin understryka.