• Kristina Andersson från Hjulsbro Ryttarförening tillsammans med Marshal, Dortzie och Ivan. Foto: Tina Andersson
  • Hagebystallet är ett av flera stall i området som ligger bara en kortbussfärd från innerstaden. Foto: Hjulsbro Ryttarförening
  • Stallkatterna Sven och Olof sprider både gemytlig stämning och håller gnagare på avstånd. Foto: Tina Andersson

Generationer förenas i hästintresse

I utkanten av Hjulsbro, bara en bussfärd från innerstaden, ligger Hagebystallet där Hjulsbro Ryttarförening håller till. I stallet, som drivs privat möts hästintresserade från skilda generationer.

– Våra medlemmar är från sju år till sextio plus. Här är alla välkomna oavsett om man tävlar eller hobbyrider, säger Kristina Andersson, kassör i Hjulsbro ryttarförening.

Mitt emot Hjulsbro skola, bara 20 minuter från Linköpings innerstad, ligger det lilla Hagebystallet med plats tolv hästar, några kaniner och ett par stallkatter som hjälper till att hålla gnagarna borta. Bland stallets invånare finns alltifrån små ponnyer och islandshästar till travhästar, som har tillgång till lösdrift, vinterdränerade hagar och upplyst paddock. Bakom stallet sträcker hagarna ut sig och i omgivningarna finns flera ridvägar.

– Närheten till stan är en fördel för oss som förening. Du kan ta dig hit med stadsbussarna och behöver inte vara beroende av att ha en bil, säger Kristina.

För alla

Stallet drivs kollektivt av föreningens medlemmar, som idag är drygt 30 till antalet. Bland dem finns bland annat stadsdelens egna skolbarn, universitetsstuderande och hela familjer.

– Man blir aldrig fullärd när det gäller hästar. Men tack vare en bredd bland våra medlemmar både i ålder och i kunskap men också med olika hästar, kan vi hjälpas åt. Vi är beroende av varandra i vår lilla förening.

Stallet och hästarna lockar många nyfikna till sig. Föreningen vill vara en öppen plats för alla, men med tanke på hästarnas välmående är det svårt.

– Det är lätt att hästarna blir matade med fel sorts mat och kan bli sjuka. Men vi tar gärna tillfällen i akt och visar upp vår verksamhet för allmänheten, säger Kristina.

Närmast kommer föreningen att delta under Hackeforsdagarna i slutet av maj, där allmänheten kan prova ponnyridning. De arrangerar också återkommande en familjedag på gården.

Stallet är inte det enda i området. Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet för de en dialog med Linköpings kommun om hur de olika ryttarföreningarna kan involveras i planerna för området.

– Vi har ett gott samarbete med kommunen. Just nu diskuterar vi hur vi på sikt kan få ridvägar mellan de olika stallen, säger Kristina.